СУ „Св. Паисий Хилендарски“ представя новата си испанска пиеса в театъра в Дупница

Премиерата в салона на Общинския драматичен театър „Невена Коканова“ след седмица е подготовка за участието на учениците в Националния конкурс за училищен театър на испански език.
Снимка: Камертон

 

Учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ са готови с новата пиеса, с която ще се представят в Националния конкурс за училищен театър на испански език. Главният учител по испански език Наташа Тодорова и колежката й Ана Хуанас Агилар тази година са се спрели на комедийната пиеса на испанския поет и драматург Алехандро Касона. „La Ínsula Barataria“ (Островът Баратария). Вероятно всеки ще се досети, че това е името на несъществуващия остров от романа на Сервантес „Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча“. Всъщност и героите на Касона в пиесата са прочутите Дон Кихот и Санчо Панса, което само по себе си гарантира много смях.    

 

В комедията участват десетима ученици. Главната роля е поверена на деветокласника Цветомир Павлов, който ще се превъплъти в оръженосеца на знаменития идалго. В актьорския състав влизат още Катерина Цикловска, Венета Владкова, Ралица Маврова, Драгомир Десподов, Бойчо Кечеджиев, Даниела Грозданова (девети клас) и Ванина Станимирова (десети клас).  За звука отговаря Ивета Добринова от 9-ти клас, а Теодора Златарска от 12-ти клас - за светлината. Режисьор на пиесата е тяхната учителка по испански език Ана Хуанас Агилар. Дело на всички участници са декорите за постановката.

 

В момента училищната трупа усилено репетира, тъй като до премиерното представление има само още една седмица. Комедията ще бъде показана първо в Дупница. На 12 февруари (вторник) от 17:00 часа учениците ще могат да се почувстват като истински актьори, тъй като ще излязат на сцената на Общинския драматичен театър „Невена Коканова“. Те се надяват на премиерата да имат многобройна публика, тъй като това би било за тях неоценима морална подкрепа и отлична подготовка за конкурсното представяне на „La Ínsula Barataria“. А то ще бъде десет дни по-късно, на 22-ри февруари, на сцената в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

 

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ участва в Националния конкурс за училищен театър на испански език още от неговото създаване преди около 15 години и винаги се връща с награда в някоя от категориите. Училището има три първи награди от конкурса, а в редица издания на форума успява да се нареди в челната тройка. Миналата година СУ „Св. Паисий Хилендарски“ спечели второто място с постановката „ Fuente Ovejuna”. В нея участва тогавашният дванайсетокласник Георги Начов, който вече е студент в НАТФИЗ.

 

Конкурсът се организира от посолството на Кралство Испания, Културен институт „Сервантес“, Министерството на образованието и науката. Целта на форума е популяризирането на испанския език и култура в България, участието на ученици в един артистичен и приятелски обмен, както и удоволствието от участие в театрално представление.