„Аресгаз“: Повишената консумация на газ заради студа е причина за високите сметки на дупничани

Дупница е с най-висок ръст на консумация на газ през януари в сравнение с останалите градове в страната, сочи статистиката на „Аресгаз“. Причината според компанията са по-ниските температури (средно с 2 градуса) спрямо януари 2018 година. Почивните дни за Коледа и Нова година, както и повишението на цената на природния газ с над 17% са другите причини за по-високите сметки, разясниха представители на мениджърския екип на компанията пред „Камертон“ и десетина граждани, които се събраха, за да им потърсят обяснение в офиса в Дупница.
Снимки: Камертон

 

Ниски температури и повишени консумация и цени на газа. Това са причините за високите сметки на потребителите през януари, обясниха пред „Камертон“ от ръководството на „Аресгаз“ ЕАД във връзка с недоволството на техни клиенти. Както вече съобщихме, сметките им за януари са с около 250 лв. по-високи от тези за предходния месец.

 

На първо място управителят на офиса в Дупница Борислав Борисов изтъкна, че е неуместно да се сравняват сметките през декември и януари, тъй като това е все едно да се сравнява консумацията на газ между декември и март. Коректното сравнение според него е януари 2019г. спрямо януари 2018г. А тази година в Дупница през януари е било по-студено, отколкото през същия месец миналата година средно с 2 градуса, посочи Борислав Борисов. Подробната статистика сочи, че през всички дни на януари тази година температурите са били минусови, докато същия месец предходната година те са били положителни. Това съответно води до повишена консумация на енергия, а за Дупница този ръст през януари е с 20% и е най-голям в сравнение с  останалите градове в страната, сочи статистиката на „Аресгаз“.

 

Борислав Борисов, който от днес е управител на офиса на "Аресгаз" в Дупница

 

Друга причина за по-високия разход на газ са почивните дни около коледните и новогодишните празници. Когато хората са си у дома, разходите за енергия са по-високи, добави от ствоя страна Тодорка Божилова от мениджърския екип на компанията.

 

Съществен принос за високите сметки има и повишението на цената на природния газ, което през януари 2019 г. спрямо януари 2018 г. е със 17,9%. Иначе разликата в цената през януари спрямо декември миналата година е минимална – около 1%, разясниха още от ръководния екип на „Аресгаз“.

 

Мениджърите на компанията подчертаха още, че ще направят обследване в домакинството на всеки потребител, който пожелае, тъй като факторите за количеството консумирана газ са индивидуални. Един от тях например е енергоспестяващите мерки, които е предприел в дома си всеки потребител. Колкото до проверката на разходомерите, разходите не се заплащат предварително, а след приключването й. Ако се установи неправилно отчитане, разходите се поемат от компанията, а не от клиента. Проверката приключва за ден-ден и половина и вече са направени две по заявка на потребители. Неправилно отчитане не е установено. А общо постъпилите заявки до 16.00 часа днес са били четири, съобщиха още от „Аресгаз“. От там категорично отхвърлят и съмненията за ниска калоричност или по-ниско качество на газа. Природният газ се доставя от едно и също място за всички потребители в страната и няма как да е по-различен за потребителите в Дупница, увериха експертите.  

 

 

 

Всичко това представителите на ръководството на „Аресгаз“ разясниха и пред десетина недоволни дупничани, които се събраха в офиса, за да да поискат обяснение за високите сметки за газ през януари. Мениджърите на компанията обаче не успяха да ги убедят, че единствената причина е по-студеното време и повишената консумация на газ. Сред клиентите имаше такива, които твърдят, че сметките им са със 70-80 и дори 100% по-високи.

 

Те са разочаровани, тъй като са направили и огромни инвестиции за газификацията на домакинствата си, като очакването им е било за по-ниски разходи за отопление през зимата, но сметките през януари са показали точно обратното.

 

Какви други мерки ще предприемат оттук нататък не стана ясно. До момента само един от недоволните клиенти на компанията е подал жалба до ДКЕВР с искане за проверка на казуса. Други обаче са убедени, че е безмислено, тъй като едва ли Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще защити интереса на гражданите.