БТВ побратими Дупница с Нагазаки

Фалшивата информация, че Дупница е побратимена с японския град се разпространява от предаване на „БТВ Екшън“, което иначе е посветено на местните исторически забележителности.
Снимка: Камертон

 

Телевизия „БТВ Екшън“ побратими Дупница с японския град Нагасаки. Медията е посветила на нашия град свое предаване за пътешествия и приключения (вижте тук), в което запознава зрителите с историческите забележителности в общината.

 

Още в началото на заснетото видео авторът на текста към него се заиграва с „гръмкото“, според определението му, име на Дупница. Той успокоява зрителите, че „независимо от асоциациите, които навява името на града, Дупница всъщност е едно доста приятно място“. Малко след това като реален статистически факт авторът съобщава, че градът е побратимен с Нагасаки, или Нагазаки, както често се произнася името на японския град.

 

Както всички дупничани знаем, това, че сме побратимени с Нагазаки е шега от изпълненото със самоирония местно народно творчество. Оказа се обаче, че шегата е „легитимирана“ чрез Укипедия, където като градове, побратимени с Дупница, са посочени руският Брянск, италианският Лучера и японският Нагазаки.

 

Авторите на предаването по „БТВ Екшън“ вероятно са ползвали именно Укипедия като източник на информация, която не са си направили труда да проверят, но все пак са решили да смекчат подигравателния ефект от асоциациативната връзка между имената на двата града чрез произнасяне на името на японския град не като „Нагазаки“, а като „Нагасаки“.  

 

За сведение сред градовете, с които е побратимена Дупница, са вече споменатите Лучера и Брянск, както и Босилеград и Крива паланка. Никога Дупница не е била побратимена с Нагасаки.  

 

Надяваме се, че въпросното предаване не е част от мащабната рекламна кампания на Дупница като атрактивна туристическа дестинация, която общинското ръководство започна преди  около година и половина.   

 

По-късно днес от пресцентъра на Община Дупница увериха, че предаването е самоинициатива на телевизията и няма нищо общо с рекламната стратегия на кметството.