Без шанс да върнат комфорта на пушачите в кафенетата в Дупница

От РЗИ – Кюстендил не дадоха логично обяснение защо пушенето в зимните пушални в Дупница стана забранено седем години след въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Собствениците на заведения са притиснати да спазват забраната с непрекъснати проверки от здравни инспектори, придружени от полицаи. Заради строгите мерки търпят огромни загуби.
Снимка: Камертон

 

Няма шанс до края на зимата отново да се разреши пушенето в найлоновите пристройки към кафенетата в Дупница. Тази зима за първи път от 2012 година, когато бе въведена забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, собствениците на заведения бяха принудени да спазят Закона за здравето. Причината са засилени проверки на РЗИ-Кюстендил, които се извършват съвместно с полицията.

 

Още от началото на декември миналата година завесите на шатрите бяха вдигнати и отоплението беше премахнато. Тогава редица собственици на кафенета в центъра на града бяха санкционирани. Актове са съставени и на техни клиенти. През януари тази година някои заведения направиха опит отново да върнат пепелниците по масите, но последваха нови проверки, които окончателно отказаха собствениците от риска да им бъде наложена санкция, която при първо нарушение е от 3000 до 5000 лв., а при повторно – от 5000 до 10 000 лв.

 

Засиленият контрол доведе до големи загуби за кафенетата, а някои собственици дори са застрашени от фалит, споделиха самите те пред „Камертон“. Причината е, че повечето им клиенти са пушачи, а малцина от тях сядат на кафе в откритите и неотопляеми шатри. Някои от тях си купиха електронни цигари, други обаче остават верни на традиционните цигари и просто отказат да пият кафето си в заведение. Така кафенета в Дупница масово опустяха, а собствениците им вече едва издържат, тъй като зимата разходите им са големи, най-вече заради високите сметки за ток.   

 

Реално броят на проверките за спазване на забраната за тютюнопушене на закрити места не е завишен, показва наша справка с отчетите на контролната дейност на РЗИ – Кюстендил. Всеки месец инспекторите извършват около 100-150 проверки в цялата област. В обхвата им досега обаче явно не са попадали зимните пушални в Дупница, или поне проверките в тях бяха инцидентни и гонеха пушачите на студено само за по няколко дни.

 

Какво се промени тази зима, след като изменения в нормативните изисквания няма, попитахме в РЗИ – Кюстендил. С директора д-р Златко Величков не успяхме да разговаряме. Негови служители ни насочиха към директора на Дирекция „Обществено здраве“ д-р Любослава Георгиева. Тя не ни даде обяснение защо пушенето в пушалните в Дупница стана забранено седем години след въвеждането на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. По думите й нареждане от здравния министър или от директора на инспекцията за засилване на контрола няма, нито пък някакво специално отношение. Пушенето в пушалните в Дупница е преустановено, тъй като случайно са попаднали в обхвата на контролната дейност, стана ясно от обяснението на д-р Георгиева. Тя посочи, че проверките са регулярни и се извършват в зависимост от наличните възможности на инспекцията. Забраната действа години наред и трябва да се спазва, категорична е Любослава Георгиева.          

 

Така или иначе предстоят промени в Закона за здравето, които ще затегнат още повече забранителния режим. Очаква се с новите текстове за първи път да бъде дадена легална дефиниция на понятието „закрито обществено място“. Целта е да бъдат затворени вратичките в закона, които позволяват на собствениците на заведения да заобикалят забраната за тютюнопушене. Така и в зимните найлонови пушални, летни градини и други подобни „помещения“ пушенето ще стане  напълно невъзможно. Също така забраната ще се разшири и върху наргилета и електронните цигари.