Арестуваха куриер на телефонни измамници

Посредникът е заловен от кюстендилски криминалисти по сигнал на жертва на измама, който първоначално се е заблудил, но впоследствие се е усетил, че го мамят.

 

34-годишен посредник в осъществяването на телефонни измами е арестуван вчера от кюстендилски криминалисти, съобщиха от ОД на МВР. Задържаният е от с. Коняво. Той е признал, че за него това е четвърти случай, в който извършва куриерска дейност. Той публикувал телефона си в интернет, като търсещ работа. Така бил нает за дейността. Взетите от указани по телефона места пакети, съдържащи пари и ценности, носел в столицата и ги оставял на различни места, посочени от телефонния му наставник.

 

Поредната жертва е 72-годишен кюстендилец. Той бил въведен в заблуждение, че оказва помощ на полицията за залавяне на престъпници. При получаване на обаждането от престъпниците им съобщил, че има само 2000 евро. Обещал да остави пакета  с  парите на посоченото от тях място – паркинг в центъра на града. Докато се приготвя, се усъмнил, че може да стане жертва, обадил се в полицията. Последвали незабавни действия и служителите задържали посредника в момента на вземане на плика. Задържаният е признал, че за тази своя дейност получавал по 200 лв. хонорар.

 

По случая е започнато досъдебно производство в Районното управление на Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

 

ОД на МВР припомня за пореден път: Уважаеми граждани, каквото и да ви съобщят по телефона, щом става дума за пари, бъдете сигурни, че ги давате на измамници. Полицията не съветва гражданите да се разделят със спестяванията си, за да си върши работата! Помислете, преди да дадете спестените си с много труд и лишения пари! Ако ви се обадят по телефона и става дума запари, не давайте! Звенете на тел. 112 – той се избира без код.