Тъжна ирония зад завесите на музея

Паметта на Дупница в амбалажни пликчета. Губим Човека, печелим Избори.
Снимки: Камертон

 

Зад завесите на музея все още живее частица от иронията на изложбата „Идентичности“, която в продължение на 13 години в Дупница осмиваше чалга, кич и комерсиалната псевдокултура. Случайно запазените останки от последната експозиция на концептуално изкуство неволно са се превърнали в арт инсталация, разобличаваща лицемерието в обществено-политическия живот на нашия град, чиято управа наскоро спечели първа награда в категория „Култура, туризъм, традиции“.

 

 

 

 

 

В основата на инсталацията е част от творба на покойния художник и дългогодишен уредник на „Околийската къща“ Андрей Севдин. От творбата е запазен надписът „Евроизбори (2014г.), а музейните служители са я „дописали“ , като около нея са подредили артефакти, пакетирани в найлонови торбички, досущ приличащи на амбалажните материали, които художниците концептуалисти изполват в творчеството си. Артефактите са приютени там, за да бъдат спасени от течовете в бившия Младежки дом, където се помещава Историческия музей, чиято институционална мисия е да пази недвижимите ценности на Дупница, да съхранява културната памет на града ни.

 

 

Част от тази памет се съхранява в амбалажни пликчета. Във вързопите се намират археологически находки от разкопките край село Дяково, извършени при изграждането на АМ „Струма“, както и артефакти, открити при проучванията в района на раннохристиянската базилика при средновековната църква „Св. Спас“ в село Червен брег. „Мисията“ на историците от музея е да открият кътчета в залите, над които от покрива не тече вода.

 

 

 

 

 

 

 

 

Налага им се да импровизират и в областта на приложното изкуство в опит да скрият грозното и да вдъхнат живот на поверената им отдавна излязла от употреба сграда.

 

 

 

Тъжната ирония: губим Човека, печелим избори. Който разбрал, разбрал. Както казва Рангел Вълчанов: „Всички ще умрем, а сега наздраве“.

 

 

 

 

П.П.  Директорът на Историческия музей Анелия Геренска ще пише поредната си докладна записка до кмета Методи Чимев. Скромното й искане е да бъдат осигурени средства за ремонт на покрива поне в импровизираната експозиционна зала, която от известно време се използва за временни изложби на музея и гостуващи експозиции. В момента залата не може да се използва. От една страна, защото е неотопляема и от друга, заради течовете от покрива. Надеждата на Анелия Геренска е да бъде направен частичен ремонт, за да може през март да бъде възстановена експозиционната дейност на музея, в чиято програма са запланувани редица собствени и гостуващи изложби.

 

Защо в Дупница, амбицирана да намери място на картата на културата и туризма в България, все още няма Исторически музей, подробно сме разказали тук.