Над 1000 лв. става заплатата на медицинските сестри в Дупница

Увеличението на възнагражденията ще стане факт след подписване на Колективния трудов договор между кмета Методи Чимев и местните синдикати. Средствата вече са заложени в бюджета на Община Дупница за 2019 г.
Снимка: Камертон

 

Минимум 900 лв. става месечната заплата на медицинските сестри, заети в бюджетната сфера в Дупница. С добавката за клас прослужено време, която за по-голямата част от сестрите е около 30%, или 270 лв., възнагражденията им ще достигнат над 1100 лв. Това увери главният финансист на Община Дупница Павел Петров по време на заседание на Постоянната икономическа комисия към Общинския съвет.

 

Средствата за увеличението на заплатите на здравните служители са заложени в проектобюджета на Община Дупница за 2019 година, обсъден на заседанието на комисията тази вечер. Самото повишение ще стане факт след подписване на новия Колективен трудов договор между кмета Методи Чимев и местните синдикални организации. За подписването на договора в момента се водят преговори, но от думите на Павел Петров стана ясно, че увеличението на заплатите не е под въпрос, тъй като средствата са осигурени от държавния бюджет, а не зависят от местните приходи. Освен това минималното възнаграждение от 900 лв. вече е договорено на национално ниво между финансовото министерство и КНСБ и КТ „Подкрепа“.

 

Уточняваме, че повишението се отнася за медицинските сестри, които работят в общинското здравеопазване, т.е. в детските градини, детската ясла „Пролет“, където почти целият персонал се състои от здравни работници, както и в други бюджетни звена в областта на социалните дейности.

 

Увеличението не се отнася за медицинските сестри в общинската болница, за които засега е ясно, че ще получат повишение само спрямо ръста на минималната работна заплата за страната. КНСБ – Дупница обаче води преговори за сключване на нов Колективен трудов договор на местно ниво, съобразен с договореното за медицинските сестри на национално ниво. Резултатите от преговорите ще станат ясни тези дни.

 

Увеличение на заплатите тази година е заложено и за възпитателите в детските градини. Те ще получават с около 10% повече, съобщи още Павел Петров.