Киберпрестъпници атакуват потребители на ЧЕЗ

Изпращат фалшиви имейли, наподобяващи тези, които клиентите на електроразпределителното дружество получават за електронна фактура. Имейлите съдържат прикачен файл с разширение, което представлява вирус. Не го отваряйте!
Киберпрестъпници атакуват потребители на ЧЕЗ

 

„ЧЕЗ Електро България“ установи фишинг атака срещу своите потребители. Външни лица правят опит да заблуждават клиенти на дружеството с имейли, наподобяващи тези, които потребителите получават за електронна фактура, съобщават от пресцентъра на компанията. Фалшивият имейл изглежда почти идентично на съобщенията, изпращани от ЧЕЗ Електро България, но съдържа прикачен файл с наименование на кирилица и разширение .7z, който представлява вирус.

 

От дружеството предупреждават клиентите си да не кликват върху линка „тук“, да не отварят прикачения файл и веднага да изтрият съобщението. Подчертават още,  че електронните фактури на „ЧЕЗ Електро България“ се изпращат само в .pdf формат.

 

Достъпът до електронния архив с фактури на сайта на Дружеството www.cez.bg е напълно защитен и функционира нормално. Всички клиенти могат да изтеглят безопасно електронните си фактури оттам. Лични данни не са били достъпвани или копирани от сървърите на дружеството от трети страни, уверяват от компанията.

 

Екипът по киберсигурност на ЧЕЗ вече е установил източника на атаката и е предприел мерки за блокирането му.

 

Обичайно целта на т.нар. фишинг атаки (на английски: phishing – от нарочно промененото fishing – риболов) е да придобият чувствителна информация като потребителско име, парола и детайли на кредитна карта или други лични и финансови данни.