2000 лв. глоба за незаконна сергия за сладолед в центъра на Дупница

Собственикът на една от сергиите, предлагащи сладолед и царевица на централния площад „Свобода“ , е глобен заради липса на регистрация на обекта в Българската агенция за безопасност на храните. Санкция в размер на 2000 лв. е наложена и на собственика на павилион, функционирал до лифта за Седемте рилски езера. И двете наказателни постановления са потвърдени от Районния съд в Дупница.
Снимка: Камертон (архив)

 

Собственикът на една от сергиите, предлагащи сладолед и царевица на централния площад „Свобода“, е глобена 2000 лв. Проверката в обекта е извършена от служители на Областната дирекция на храните в Кюстендил през месец юни 2018 година. Установено е, че сергията не е регистрирана съгласно Закона за храните. Съставено е наказателно постановление, което фирмата обжалва пред Районния съд в Дупница.

 

Съдебният състав е преценил, че поради липсата на регистрация на обекта няма гаранции, че той отговаря на хигиенните изисквания. Не са налице и гаранции, че предлаганите храни  са безопасни за употреба. Тъй като павилионът е нерегистриран, компетентните органи са били лишени от правомощието си да проверят дали условията, при които се търгува с тези стоки, могат да гарантират хранителните му качества. Така се разчита само и единствено на субективните разбирания на продавача за „годност на продукта” и на „добрата му воля” да осигури условия за съхраняването му. Това крие огромен риск за здравето на неограничен кръг лица, а последното е благо, което се ползва с особена защита от закона – аргумент от разпоредбата на чл.1а, т.1 от Закона за храните, пише в съдебното решение. Не са установени и процесуални нарушения при съставянето на наказателното постановление.

 

Със същите аргументи Районният съд в Дупница потвърди и глоба в размер на 2000 лв., наложена от Областната дирекция за безопасност на храните в Кюстендил на сапаревобанска фирма за незаконна продажба на храни в павилион до лифта за Седемте рилски езера. Павилионът е проверен на 17.08.2018г., когато е установено, че търговският обект не е регистриран по реда на чл.12,ал.1 от Закона за храните. В обекта са били изложени за продажба храни, сред които буркани със сладко от горски плодове, ягода, черна боровинка и борови връхчета, както и касетки с ябълки (по 50 ст. за бр.) и бутилки с изворна вода.   

 

И двете съдебни решения подлежат на обжалване пред Кюстендилския административен съд.