Община Дупница осигурява транспорт за хранителните помощи на хората с увреждания

Това стана възможно, след като читателка на „Камертон“ постави въпроси, свързани със затруднения на хората с увреждания да получат храните и да ги транспортират до домовете си.
Домакинът на Община Дупница Г. Георгиев днес е закарал помощите на двама души с увреждания

 

Община Дупница осигурява безплатен транспорт за хранителните помощи от ЕС, полагащи се на хора с увреждания. До домовете се доставят храните на хората, които нямат личен асистент или имат друг непреодолим проблем, поради който не могат да си вземат помощта от пункта за раздаване в задния двор на бившия Учителски институт. Това е възможно, след като наша читателка отправи въпроси на страницата ни във Фейсбук относно достъпността на пункта за хора с увреждания, а „Камертон“  ги предаде на БЧК и Община Дупница.

 

Сред въпросите бе и защо няма телефон, на който гражданите могат да се обаждат и да питат дали фигурират в списъка на правоимащите, за да не се разкарват напразно до пункта. В тази връзка директорът на БЧК-Кюстендил д-р Елена Кацарска коментира, че проверка по телефона не е редно да се прави, тъй като не е ясно дали телефониращият е правоимащо лице или друг човек. Затова се съобщават само групите на правоимащите лица, които можете да видите тук.

 

Хранителните продуктите се получават срещу лична карта, както и от пълномощник на правоимащо лице, като пълномощното може да бъде в свободен текст, съдържащо номерата на личните карти и ЕГН-та и не е задължително да бъде нотариално заверено.

 

Във временния пункт работят доброволци на БЧК. Всеки ден те работят при зимни условия и през ръцете им минават хиляди килограми хранителни продукти. Много е лесно да обвиняваме институциите. Смятам, че е създадена добра организация за раздаване на хранителните продукти. Благодарение на доброто сътрудничество с община Дупница и дирекция „ Социално подпомагане“ – гр. Дупница и тази година хранителни продукти ще получат правоимащите лица от община Дупница. Чрез вашата медия искам да изкажа своята благодарност към доброволците от временния пункт в град Дупница“, се казва в отговора на д-р Кацарска на питане от страна на „Камертон“ .

 

 

 

Директорът на БЧК – Кюстендил е категорична, че пунктът за раздаването на храните е достъпен за хора с увреждания и е възможно най-подходящото място, което се използва вече повече от 7 години. Освен това има достъп и за автомобил.

 

Домакинът на Община Дупница Георги Георгиев днес поясни, че желаещите да се възползват от безплатния транспорт, може да се обадят на дежурните телефони в общинска администрация. Днес лично той е закарал хранителните продукти на двама души с увреждания.

 

Временният пункт ще работи до края на месец февруари.  Храните, които останат невзети от правоимащите, се предоставят на Дом „Олга Стоянова“ и Центровете за настаняване от семеен тип. Обичайно при всяка кампания по раздаване остават по около 30 до 60 пакета от хранителните помощи, каза още Георги Георгиев.