Жители на Социалните жилища са главните заподозрени за фекалния „вулкан“

15 кофи с въглища, бетонови късове и огромно количество други едрогабаритни отпадъци извадиха работници от запушената канализация.
Снимки: Камертон

 

Гражданска немарливост е причината за тежката авария днес, заради която улиците „Цар Симеон Велики“ и „Княз Борис Първи“, от Социалните жилища до центъра на Дупница, бяха заляти с фекални води. Това е заключението на работниците и експертите от „ВиК – Дупница“, които днес работиха по отстраняване на аварията.     

 

Пред „Камертон“ те обясниха, че тя е възникнала вследствие на почистване на канализацията в района на Социалните жилища. От шахтите там били извадени бетонови късове, автомобилни гуми и други едрогабаритни отпадъци. Това станало причина за потичане на мръсните води по канала с голямо налагяне и избиването им на около 150 метра по-надолу, в горния край на ул. „Цар Симеон Велики“. Според екипите това задръстване е можело да се случи на всяко друго място в града заради сложността на канализационната система и движението на водата по мръсния канал. 

 

 

 

Работниците и експертите обясниха още, че не за първи път почистват канализацията в района на Социалните жилища заради сигналите за разнасящата се лоша миризма при бившите казарми. Оттам те вадили кисело зеле, замразени пилета, дрехи, обувки, бельо, бутилки, хранителни отпадъци, опаковки от козметични продукти и какво ли още не. Жителите в новия квартал все пак не били единствените заподозрени в немърливост, но пък проблемите с канализацията се появили след изграждането на Социалните жилища, разсъждаваха днес служителите на  „ВиК – Дупница“, които не изключват дори граждани съвсем умишлено да махат капаците на шахтите и да изхвърлят там отпадъци.

 

 

Винаги обвиняват ВиК за проблемите по канализационната система и ние сме свикнали, честно казано. В случая нямаше спукани тръби или друга авария. Намирали сме какви ли не боклуци, изхвърлени от хората в шахтите. Този път вината е изцяло на гражданите“, каза пред „Камертон“  Христо Христов – технически ръководител във водното дружество.  

 

Това не е природно бедствие, за всичко са виновни хората“, коментира от своя страна зам.-кметът Крум Милев, който също дойде на мястото на тежката авария. В отстраняването й бяха ангажирани десетки работници на водното дружество и на Община Дупница. Съдейства и противопожарната служба.  

 

Проблемът вече е отстранен и започна измиване на улиците, заляти с фекалии. Засегнатите участъци ще бъдат и дезинфекцирани, увери Крум Милев.  

 

 

Междувременно наша репортерска проверка установи, че действително улиците в квартала на Социалните жилища са много замърсени. Някои от тях дори са превърнати в малки нерегламентирани сметища.