Планинските спасители от Дупнишкия отряд отдадоха почит на своите учители

Ветерани и действащи спасители от ПСС – Дупница отбелязаха 85 години от създаването на Планинската спасителна служба в България
"Бивши спасители няма", сподели на срещата Георги Лазаров, изказвайки възхищението си от доайена на планинското спасяване в Дупница Димитър Томанов

 

85 години от създаването на Планинската спасителна служба в България бяха отбелязани в Дупница. В изложбена зала „Околийската къща“ се събраха ветерани и действащи спасители от Дупнишкия отряд, който вече 63 години не спира да спасява човешки животи. Присъстваха също представители на Туристическо дружество „Рилски езера“, както и представители на общинското ръководство.

 

„В планината, ако нямаш верен човек до себе си, това значи, че няма да си между живите. Туризмът е едно удоволствие, но е и предизвикателство и отговорност. Сигурността на хората, които посещават планината е от съществено значение“. С тези думи бе открито събитието от бившия председател  на Общинския съвет и бивш планински спасител Явор Тодоров. Той представи  доайенът Димитър Томанов (Клюна), който е сред учредителите на ПСС - Дупница.

 

83-годишният ветеран е един от шестимата дупничани, участвали в първата голяма спасителна акция на Рибни езера, където се обучават спасители. През 1954 г. лавина затрупва 42-ма от тях, а на трима планината остава техния вечен дом. Димитър Томанов тогава е бил част от отбора по ски „Динамо“ в Дупница. Спортистите веднага се организират, преминават пеша огромно разстояние през Кирилова поляна, известна още като Партизанска поляна, стигайки до горе, оказват помощ на пострадалите. Останалите спасители са Атанас Тасев (Джуко), Георги Смочевски - Гофето, Борис Богоев (Боре Маца), емблематичният футболист на "Марек" Сашо Костадинов (Фури) и братът на Димитър - Ангел Томанов (Чинаро).

 

Не мога да си спомня точно как бе организирана тази акция. Предполагам, че от София се е обадил Петър Златев, началник на ПСС, който е съобщил, че има група скиори, които са пострадали. Ние веднага заминахме на акцията. Организирахме се и започнахме да ги сваляме. Дали минаха самолети или хеликоптери, които хвърляха шейни и храна, също не си спомням точно. Все пак минаха 63 години оттогава. Свалихме ги до Рилския манастир. Оттам се качихме на „Молотовката“ заедно с тримата починали и стигнахме до Дупница. След това аз, с моите колеги, които бяхме там, решихме да създадем Планинска спасителна служба в града. Всички влязохме в нея, с изключение на Сашо Костадинов – Фури, който стана футболист“, сподели на срещата Димитър Томанов.

 

Томанов и Ангел са потомци на бежанци от Егейска Македония, заселили се в кв. „Бишика“ в града. Техен прачичо е Дончо Войвода, част от организацията на ВМРО. Междувременно Явор Тодоров е открил дописка във в. „Народно дело“ от 1952 г., където е описано, че 59 скиори участват в дълъг поход от Дупница до Рилския манастир, като най-младият е Димитър Томанов, който от дете е любител на зимния спорт. През 1955 г. постъпвайки в редовете на българската армия, приемат Димитър като служещ в алпийската рота на „Спартак“- София. През това време той покорява десетки алпийски обекти в България. Димитър Томанов и Георги Таблев са мъжете, които поставят началото на алпинизма в Дупница. Повече от 30 години Томанов участва в републиканските състезания по ски за ветерани, често класирайки се на призови места. Явор Тодоров и Димитър Томанов са имали съвместно десетки успешни спасителни акции в Рила и Пирин.

 

Георги Смочевски - Гофето също разказа случки от миналото, когато е бил планински спасител, а ръководителят на Дупнишкия отряд Кирил Чолаков припомни за по-близката история на отряда: Охраняваме един от най-големите, най-натоварените и най-посещаемите райони в Рила планина. Неимоверно много хора влизат във високите части на планината. Едни турсити са добре подготвени, други не съвсем и съответно траватизма при нас расте сериозно. Само за настоящата година отрядът е провел 28 акции по спасяване. Едва ли има друга доброволческа структура в България, която има такива високи изисквания към хората си. Колективът ни се състои от здрави, кадърни хора, които разчитат един на друг и знаят какво е екип. Само адмирации за тях, както и за преминалите отряда. Важното днес е да благодарим на основателите на отряда и да си пожелаем да бъдем достойни техни наследници“, каза Кирил Чолаков, ръководител на ПСС - Дупница.

 

Бившият планински спасител Георги Лазаров-Керемидката изказа своето възхищение от своя учител Димитър Томанов-Клюна. В Митко са събрани всички качества, които съм мечтал да притежавам. Възхищавам се на неговите умения. Бивши планински спасители няма и аз им пожелавам много успехи и винаги да са заедно“, каза Георги Лазаров-Керемидката.

 

На събитието присъстваха кметът Методи Чимев, неговият заместник Крум Милев и председателя на Общинския съвет Емил Гущеров.