Екозащитници излизат на протест срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ – Бобов дол

Протестиращите настояват да не бъде издадено ново комплексно разрешително на топлоцентралата, което да узакони изгарянето на боклуци
Снимка: Грийнпийс - България

 

Екозащитници тази вечер излизат на протест пред сградата на Министерския съвет против изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол”. Организатори са Грийнпийс – България. Протестната демонстрация предвижда прожекция на екран на площада и флашмоб, които ще подчертаят отговорността на властите за гарантирането на правото на чист въздух на всички граждани. Искането на протестиращите е ИАОС и МОСВ да не издават ново комплексно разрешително на ТЕЦ „Бобов дол", което да узаконява изгарянето на отпадъци.

 

Централата е сочена като един от големите източници на замърсители на въздуха. Жителите на село Големо село и останалите населени места в района на ТЕЦ „Бобов дол” са недоволни от работата му и влиянието върху въздуха, който дишат.

 

През юли тази година свързваната с бизнесмена Христо Ковачки централа поиска разрешение за изгаряне на биомаса и отпадъци заедно с въглищата. Според местните жители това се случва без да е променена горивната инсталация или да са направени инвестиции в нови модерни пречиствателни системи.

 

Предстои Изпълнителната агенция по околна среда да обяви своето решение в полза на искането или против него. Подробности можете да прочетете тук.