Ученичка от ПГ „Христо Ботев“ с награда от фестивал за руска поезия

16-годишната Калина Гергинова е класирана на трето място на Младежкия поетичен фестивал „Поезията е моята държава“
Снимки: Камертон

 

Калина Гергинова от Профилирана гимназия „Христо Ботев“ е отличена с награда от Младежкия поетичен фестивал на руската поезия. Единайсетокласничката в „Хуманитарен профил“ пребори огромна конкуренция и спечели престижното трето място. Фестивалът е озаглавен „Поезията е моята държава“ и е посветен на 205-ата годишнина от рождението на Фьодор Иванович Тютчев. Той се проведе в Дома на Москва в София на 17 ноемрви.

 

Стихотворението, с което се изяви Калина е на руския поет и писател Николай Некрасов „Есть женщины в русских селеньях“. В състезанието са включени близо 100 ученици от цялата страна, както и от Македония. Те са разпределени в три възрастови групи, които допълнително са включени на участници, чийто матерен език е руският и съответно български. Макар че Калина не носи руски гени, нейното предимство е, че има афинитет към културата, изкуството, езика и историята на Русия.

 

 

Преподавателката по руски език в училище Виолета Пороминска предлага на Калина да участва в състезанието и резултатът е трета награда и голяма радост за цялото училище. Журито, състоящо се от актьори на Руския камерен театър, има високи критерии за оценяване, включващи идеално произношение, интерпретация, емоция, маниери.

 

Избраното от мен стихотворение не позволява прекалено голям патос. То възхвалява руската жена, нейната сила, смелост, красота и трудолюбие. Въпреки това се постарах максимално да жестикулирам, изпипах детайлите с поглед и излъчване, за да предам това, което чувствам. Мисля, че журито усети моята голяма обич към Русия и изкуството въобще“, разказа пред „Камертон“ Калина Гергинова.

 

Тя е носител на още три награди от конкурси за руска поезия и музика. Свири на цигулка и е активна участничка в олимпиадите по почти всички учебни предмети. Най-голяма страст обаче има към различните видове изкуства. Би искала да се занимава основно с музика. Обича да свири и да пее. Има открехната врата и към актьорското майсторство, което би й помогнало много за рецитирането, но все още не е сигурна, че това е нейното призвание.

 

„Трудничко е със сигурност, рядко ми остава време за мен самата. Усещам, че така трябва да работя, доставя ми голямо удоволствие, искам да съм активна. Според мен, за да бъде един човек успешен, е нужен много труд. Искам да се развивам като личност, това е най-силната ми мотивация“, сподели Калина.