Заплатите в ТЕЦ-Бобов дол – с два месеца назад и разсрочени на три

Работниците в електроцентралата са загубили и редица социални придобивки заради липсата на колективен трудов договор и възпрепятстване на синдикалната дейност в предприятието.
Снимка: Уикипедия

 

Работниците в ТЕЦ – Бобов дол продължават да получават заплатите си с два месеца назад и разсрочено на три части. Това съобщиха председателите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в Дупница Тодорка Дамянова и Йорданка Германова.  Половината от възнаграждението си работещите в електроцентралата получават като аванс веднъж в месеца, а  другата половина е разделена на две равни части, които получават на още два транша.

 

Енергетиците са доволни, че все пак всеки месец получават възнаграждение, но се притесняват, че при евентуално напускане, уволнение или съкращение няма да си получат изработеното два месеца назад. Засега случаи на неизплатени заплати няма, уточни Йорданка Германова. Въпреки това, притеснението остава, тъй като в момента работниците са без синдикална защита. Причината е липса на колективен трудов договор.

 

Такъв не е сключван между синдикатите и ръководството на ТЕЦ – Бобов дол от пет години, тъй като преговорите със собственика Христо Ковачки са неуспешни. До 2015 година в предприятието е действал браншовия колективен трудов договор, сключен на национално ниво, но оттогава и той е без правно действие. Това е причината работниците да изгубят редица социални придобивки. В момента има сключен договор на национално ниво, който би могъл да се приложи в ТЕЦ – Бобов дол. За целта е необходима санкцията на Министерството на труда и социалната политика, но административната процедура се бави от държавното ведомство вече 9 месеца, обясни председателят на КТ „Подкрепа“ Йорданка Германова.

 

Същевременно Христо Ковачки е забранил със своя заповед членския внос на синдикалните членове да се събира по ведомост. Така синдикатите са затруднени да го събират на ръка. Въпреки че има и други начини за доказване наличието на синдикат в електроцентралата, заповедта на Ковачки представлява възпрепятстване на синдикалната дейност и опит за изолиране на синдикатите, категорични са Йорданка Германова и Тодорка Дамянова.  

 

Ситуацията в ТЕЦ – Бобов дол е идентична с тази във всички останали енергийни дружества, собственост на Христо Ковачки. Местните синдикални структури са изчерпали възможностите си за решаване на проблема и очакват съдействие от своите национални ръководства, които пък обсъждат варианти за поставяне на въпроса на международно ниво.