Краеведът Иван Хаджийски представи новата си книга

Авторът е вложил 19-годишен труд в изследване на здравеопазването в Дупница през последните 140 години
Снимки: Камертон

 

„Здравеопазването в град Дупница от 1878 до 2018 г.“ е новата книга на видния дупнишки краевед Иван Хаджийски. В нея той е вложил 19 години изследователски труд, а днес представи резултата пред обществеността в Дупница. Събитието се проведе в библиотеката при читалище „Зора“, където дойдоха представители на здравеопазването в общината, на Историческия музей, читалищни дейци, членове на патриотични организации, преподаватели, приятели на автора и други общественици и граждани.

 

С голяма емоция и сълзи в очите Иван Хаджийски благодари на всички хора, помогнали за създаването на робския труд, както той определи изследването в книгата си. Най-специално внимание краеведът отдели на своята съпруга д-р Юлия Тевекелийска, която също присъства на събитието. С дълбок поклон авторът благодари и на всички хора с бели престилки, които спасяват човешки животи, както и на читалищните дейци в община Дупница.

 

Книгата съдържа историята на всички структури, свързани със здравеопазването в Дупница, сред които двете в момента действащи болници в града, бившата военна болница, несъществуващите вече техникум за медицински сестри, зъболечението, ХЕИ, Републиканският транспортен център. Краеведът е обърнал внимание и на Районна ветеринарна служба, Планинската спасителна служба, медицински центрове, БЧК  и др. Място в изследователския труд на Иван Хаджийски намират и стотици авторитетни лекари с принос към развитието на здравеопазването в Дупница. Книгата си авторът посвещава на 140 години от Освобождението на родна Дупница от турско духовно робство и 160 години от създаването на НЧ „Зора 1858“, на което е почетен член.

 

Копия на новата си книга Иван Хаджийски  дари на личности, допринесли за духовното развитие и здравеопазването в Дупница. Сред тях са полк. о.з. Илия Чорбаджийски, д-р Гавраил Иванов, ръководителят на ПСС - Дупница Кирил Чолаков, Ивайло Китов, Кирил Трендафилов, инж. Стефан Николов, инж. Тодор Рангелов, д-р Иван Велков, Марияна Китова. Копие на книгата получиха още Историческия музей, читалищата „Ген. Г. Тодоров, „Пейо Яворов“, „Светлина“, с. Бистрица и читалищната библиотека. Книгата ще се съхранява и в Регионалната библиотека и Държавния архив в Кюстендил. На Историческия музей Иван Хаджийски предостави и с копие  на архивни документи и исторически албум от д-р Иван Велков. 

 

Иван Хаджийски също бе уважен от присъстващите с много цветя и подаръци.