ВиК – Дупница тотално абдикира от функциите си

Никой не търси сметка на управителя Илия Илиев за безводието, огромните разливи на питейна вода по улиците и лошото качество на тази в чешмите ни.
Снимка: Камертон

 

ВиК – Дупница напоследък тотално абдикира от основната си функция да доставя питейна вода за нуждите на населението. Общинското дружество монополист отдавна не се справя със задълженията си. Селата в общината са на воден режим от години, а от началото на лятото и в момента положението с водоснабдяването вече е критично и в града.

 

Няма и ден, в който да няма улица или цял квартал без вода, а днес напрежението сред дупничани ескалира, тъй като половин Дупница е на воден режим от вчера. Ако пък вода въобще има, то качеството й е силно влошено. Гражданите ежедневно споделят в социалните мрежи снимки на течаща кал от чешмите в домовете им. Водата често е негодна дори за домакински нужди.  РЗИ - Кюстендил също не оповестява адекватна информация относно качеството на водата, въпреки задълженията си да извършва мониторинг и да информира населението за резултатите.

 

Снимка: Фейсбук

 

Освен това на десетки улици се наблюдават огромни разливи на питейна вода, а на авариите от ВиК редовно не реагират. Течовете продължават по цели денонощия, без на място да дойде екип на общинското дружество. Сигналите на гражданите не стигат до фирмата монополист, защото на обявените на сайта й телефони никой не отговаря. Самият сайт също е безполезен за гражданите, тъй като там липсва, каквато и да било информация.

 

От пресцентъра на Община Дупница съобщават понякога часовете, в които няма да има вода в отделни райони, но само когато става въпрос за планирани ремонтни дейности в рамките на изпълнението на инфраструктурните проекти. В другите случаи хората остават без своевременна информация докога ще продължи безводието и причината за това.   

 

Пословично е дружеството и с изкопите, които оставя след себе си при всяка своя намеса върху инфраструктурата в града и селата.

 

През лятото „Камертон“ поиска обяснение от управителя на ВиК – Дупница Илия Илиев за безводието и лошото качество на водата, но той отказа да разговаря с нас и дори ни предупреди повече да не го търсим.

  

Същевременно от Община Дупница и Общинския съвет, който е принципал на дружеството, са безкритични към работата на Илия Илиев и дори напротив, неведнъж той е получавал похвали от представителите на местната власт за „добрите“ си постижения в управлението на общинската фирма. Изключение прави закана от страна на кмета Методи Чимев за проверки относно зарязаните аварийни изкопи от ВиК и предстоящи глоби. Резултатите от тези проверки, които трябваше да приключат още през юли,  и до момента не са оповестени. Не научихме и какви санкции са наложени на дружеството.

 

Информационно затъмнение има и по отношение на процедурата по присъединяване на Община Дупница към Асоциацията по ВиК. Припомняме, че същата бе представена пред гражданите като спасението за водните ни проблеми след 20-годишно бездействие на властта в посока решаването им. Две години след като бе взето решението за присъединяване към Асоциацията, Дупница все още не е сред членовете й и никой не дава обяснение на какъв етап е процедурата.  

 

На гражданите не им остава нищо друго, освен да споделят снимки на безобразията и да ругаят във Фейсбук, докато никой не ги чува и не си прави труда да даде обяснение.