Писателят Кирил Пецев представи новата си книга в Дупница

Авторът на „Църна месечина“ изрази задоволство, че гостува именно в нашия град, откъдето са тръгвали ешалоните на бунта, по всяко време, когато е имало някаква несправедливост.
Снимки: Камертон

 

Журналистът и писател Кирил Пецев представи в Дупница новата си книга „Църна месечина“. Събитието бе организирано от СОСЗР, НЧ „Ген. Г. Тодоров“ и Община Дупница. Сред присъстващите бяха собственикът на издателството д-р Йордан Антов, литературният критик Благовеста Касабова, главният редактор на книгата Алина Караканова, представители на Българския антифашистки съюз в града, ВМРО, преподаватели, общественици.

 

„Църна месечина“ е исторически роман, който връща читателя към миналото, обгърнато от мистичност. То е преплетено със съвсем реални събития и герои, но и с метафорични образи, предизвикващи любителите на конспирации.

 

Преди да представи книгата си Кирил Пецев изрази задоволство, че гостува именно в Дупница, откъдето са тръгвали ешалоните на бунта, когато е имало някаква несправедливост по всяко време.

 

Българската памет напоследък сякаш набира много шум и не може да се разбере дали е памет или празник. В настоящето тази памет има нужда от малко повече тишина и да се чува единствено гласа на съвестта. „Църна месечина“ показва сбор и отношение към събитията, личностите, които са се борили за земята, наречена Македония. Ние не търсим територия чрез книгата. В тази земя обаче, в която се опитват да изчистят българският етнос и история, живее българската душа. Ние искаме душата й, за да се знае и да се помни. Който не си помни душата, губи вярата, след което перпективата. Аз съм оставил в този роман всичко, което съм носил като дете, което са ме научили родителите“, сподели с присъстващите Кирил Пецев.

 

 

Д-р Йордан Антов го допълни, че ако родовата памет бъде съхранена, както в романа, народът няма да изчезне. Когато книгата говори за България и българското, това показва, че коренът ни не е загубен и ще пребъде. Нищо не буди народното самосъзнание така, както написаното слово, което остава за бъдните поколения. Затова появата на исторически роман, който разглежда събитията на хората от Югозападна България и общобългарските човешки проблеми, е важно събитие. Всъщност много хора са живи днес и знаят истината за Македония, затова и побързахме с издаването на книгата“, каза при откриването на събитието д-р Антов.

 

Според Благовеста Касабова „Църна месечина“ възпитава българкото, защитава нашите идеали и е достъпна за хора от всички поколения. Тя призовава да се осъзнаем като българи с хилядолетен отпечатък и да не се продаваме на държави с 200-годишна история.

 

Романът ни пренася в атмосферата на едни от най-драматичните и трагични епохи от нашето историческо развитие. В същността си това е своеобразна сага за жестоките погроми на духовността, идентичността и вярата на българите. Отблясъците от случващото се преди векове продължават през времето и стигат до късните етапи на нашата история. Съдбите на някои от героите на моменти са обвити с мистика, тайнственост и свръхестественост. Кирил Пецев умее да пресъздава образно природни картини и състояния, които се синхронизират с емоционалните състояния на героите. Вдъхва им собствен живот и свръхестественост, което привлича“, бяха част от думите на литературният критик.

 

Аворът получи книги като подарък от присъстващи на събитието. Някои от тях, които са успели да прочетат „Църна месечина“ предварително изразиха своите положителни впечатления и задавайки своите въпроси, засегнаха сериозни теми в нашето съвремие. Кирил Пецев получи и пожелания в бъдеще книгата да излезе и във филмов вариант.

 

 

Кирил Пецев е роден в гр. Петрич, потомък на бежански родове от селата Горни Порой и Негован в Егейска Македония. Завършва във факултета по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в Радио Благоевград и като кореспондент на БНР в областния град. Продуцира една от първите частни радиостанции в страната, излъчваща на територията на Благоевградска област. Обвързва живота си с политиката, като става председател на Общинския съвет в Благоевград и заместник-кмет.След издадените „Покровителите Дуло“, „Посветените“, „Знаците на Армагедон“, „Нощта на мъртвата луна“ и „Божественият код“, обединени под заглавието „Тумлус“, Кирил Пецев е признат член на Съюза на българските писатели.