КНСБ – Дупница в преговори за ръст на заплатите на здравните служители

На национално ниво синдикати и работодатели договориха увеличение на възнагражденията на лекари и медицински сестри с 200 лв. Но доколко реалистично е да се случи това в Дупница, обясни пред „Камертон“ председателят на местната структура на КНСБ Тодорка Дамянова.
Тодорка Дамянова - председател на КНСБ - Дупница, снимка: Камертон

 

КНСБ – Дупница ще води преговори за увеличение на заплатите на здравните служители в общинската болница, училищата и детските градини, както и на служителите в детска ясла „Пролет“. Това съобщи председателят на синдиката Тодорка Дамянова, след като в петък бе подписан новият колективен трудов договор в сектор „Здравеопазване“. Както е известно, между синдикатите и работодателите на национално ниво бе постигнато споразумение за увеличение на минималните възнаграждения на медицинските сестри от 750 на 950 лв., а на лекарите от 950 на 1150 лева.

 

Колективният трудов договор е валиден в предприятия и институции, в които синдикатите имат структури. В Дупница това са общинската болница, детската ясла, където всички са здравни работници, както и в здравните кабинети към училищата и детските градини.

 

На този етап КНСБ - Дупница вече е в преговори за подписване на нов колективен трудов договор (КТД) с яслата, в рамките на който да бъде договорено увеличение на заплатите със задна дата от месец септември. Причината да се настоява за увеличение със задна дата е, че до момента синдикатът е правил отстъпки заради наличието на задължение на детската ясла към НОИ. Въпросното задължение вече е напълно изплатено, така че според Тодорка Дамянова би трябвало да няма пречка за повишаването на заплатите. Дамянова засега не конкретизира с какъв процент е исканото от КНСБ увеличение. Тя подчерта, че се надява да бъде постигнато близко до договореното в колективния договор на национално ниво повишение с 200 лв. Преговорите се водят съвместно с КТ "Подкрепа", която също има своя структура в ясла "Пролет". 

 

Предстои КНСБ да инициира разговори и с прокуристката на общинската болница Мария Жайгарова. Първоначално от нея ще бъдат изискани данни за финансовото състояние на здравното заведение. „В зависимост от информацията, която получим, ще преценим дали да настояваме за увеличение на заплатите или евентуално с какъв процент. Защото за нас най-важното е да бъде запазена болницата, за да може нашите синдикални членове да запазят работните си места. Ние не можем да искаме заплати 900-950 лв., в случай че това би спомогнало за фалит на болницата. Но ако дружеството е подобрило финансовото си състояние, както се твърди в публичното пространство, ще настояваме за ръст на заплатите“, коментира пред „Камертон“ Тодорка Дамянова.

 

Преговорите за увеличение на възнагражденията на служителите в здравните кабинети към училищата и детските градини ще започнат след изготвянето на проектобюджета на Община Дупница, която е работодател на детските и училищни медицински сестри. С изготвянето на проектобюджета ще стане ясен единният разходен стандарт за издръжка на учебните и детски заведения и съответно възможностите за размер на работната заплата от 1 януари 2019 г.,  уточни председателят на КНСБ.  

 

Всички работодатели са длъжни да се съобразяват с подписаните колективни трудови дговори по сектори на национално ниво. Синдикатите обаче няма как да ги принудят да спазят договореното увеличение на заплатите, ако това не го позволява финансовото състояние на съответното предприятие или институция“, обобщи пред „Камертон“ Тодорка Дамянова.