„Незабележителните“ Джермански пирамиди

Джерманските пирамиди наистина не са толкова атрактивни и популярни като Стобските или Мелнишките, но туристическата им стойност не е за подценяване
Снимки: Александър Попов

 

На около час път от Джерман в землището на същото дупнишко село в подножието на Рила планина се намират Джерманските пирамиди. Скалните феномени в района на местността „Средни рид“ са по-ниски от съседните им Стобски пирамиди, като най-големите достигат височина от 10 метра. Джерманските скални пирамиди много рядко имат каменни шапки. По-голямата част от тях силно наподобяват пещерни сталагмити.

 

В туристическите сайтове пише, че най-удобният изходен пункт за посещението им е село Джерман, свързано с град Дупница с редовна автобусна линия. Другият маршрут до тях обаче, който може да заинтригува туристите, минава от Дупница по Бели път, по който преди близо 550 години е минала процесията, пренесла мощите на св. Иван Рилски от Велико Търново до Рилския манастир.

 

Със Заповед № 283 / 04.05.1979 г. (обн., ДВ, бр. 45 / 1979 г.) една от пирамидите е обявена за природна забележителност. Въпреки това маршрутите до там не са маркирани. Преди 6-7 години от РИОСВ – Перник е била поставена една информационна табела, която обаче скоро след това е унищожена от неизвестни извършители, разказа ни кметът на село Джерман Ангел Цветков.

 

Според него няма кой знае какво за показване, за да се разработват Джерманските пирамиди като специална туристическа дестинация. По думите му местността не представлява интерес за излет от жителите на селото и близките населени места, а от местното Горско стопанство дори са разположили там сечище за подсигуряване на населението с дърва за огрев през зимата. Преди време около пирамидите е била унищожена красива акациева гора.  Нацепена била за отопление.

 

Освен това мястото е проектирано от Община Дупница като един от изходните пунктове за евентуалната ски зона, за която от години се търси инвеститор. Ангел Цветков допуска все пак, че пирамидите биха могли да бъдат акцент от евентуален проект за развитие на поклоннически туризъм по Бели път. Още повече, независимо от неглижирането на природния феномен от местните, интерес към него не липсва от страна на хора от други краища на България,  които посещават Джерман и искат да бъдат упътени, за да стигнат до пирамидите, разказа ни още Ангел Цветков.

 

Джерманските пирамиди наистина не са толкова атрактивни и популярни като Стобските или Мелнишките. Дали са чак пък толкова незабележителни, преценете сами, като разгледате нашата галерия от снимки, заснети по маршрута до тях от село Джерман. Според запознати откъм Бели път гледките са още по-живописни. А пък, ако природният феномен се съчетае с развитието на различни видове алтернативен туризъм, като еко, селски, културен, спортен и др. на територията на община Дупница, месността би придобила съвсем различна визия и значение.