Раздадоха наградите „Будител на годината 2018“

Актрисата Снежана Малковска, художникът Мария Анастасова и читалиният секретар Пантелина Караманска, както и посмъртно хореографът Славе Ситнилски са будителите на Дупница за 2018 година.
Снимки: Камертон

 

,Призьорите са посочени от членовете на Общинския експертен съвет по култура към Община Дупница с председател Воин Войнов. Наградите бяха връчени от кмета Методи Чимев на официална церемония в Заседателната зала в общинска администрация снощи.  На събитието присъстваха ръководният екип на Общината, представители на Историческия музей, на читалищата, кметове на села и други общественици.

 

 

От името на покойния Славе Ситнилски призът прие ноговият син Милан Ситнилски. Заслугите на хореографа от близкото ни минало пред публиката представи Воин Войнов, който е бил негов ученик. Впечатленията си от познанството си със Ситнилски сподели по време на церемонията и методистът Валентин Кенов.

 

 

Славе Ситнилски бе един много весел, общителен човек. Аз съм бил негов ученик и днес се стремя да прилагам във ФТА „Актавис“ неговото добродушие към децата. Стремя се да го доближа като метод на работа и на постановка. Той е първият хореограф на Дупница и неговите състави оставиха голяма следа. Той положи основите, за да вървим напред“ каза Воин Войнов.

 

 „Жалко е, че Ситнилски вече не е сред нас. Това бе един голям човек, той бе душата на хореографията, а и на компанията. Създал е много танцьори. В него не се съдържаше никаква злоба и завист. Приятно ми е, че съм тук за да изкажа благодарността си към него. Той остави след себе си най-доброто“, сподели от своя страна Валантин Кенов.

 

Славе Ситнилски е роден на 11 юли 1931 г. в Дупница. След завършване на средното си образование преминава 45-деневен национален курс за ръководители на самодейни танцови колективи през 1955 г. Основава в читалище „Марек“ първия самодеен състав. Работи като методист по танцова самодейност на Окръжния народен съвет - гр. Кюстендил. Органиизра и създава 72 танцови състава в различни населени места на окръга, някои от които съществуват и до днес. В Бобов дол основава танцовия състав, прераснал в Ансамбъл за народни песни и танци. В периода 1963-1975 г. ръководи танцов състав при Съюза на глухонемите. Печели много награди и отличия. През 1966 г. е назначен за щатен хореограф в читалище „Марек“. Сред най-добрите му състави са и тези от град Рила, с. Крайници, с. Червен брег и др.

 

Другият „Будител на годината“ Пантелина Караманска е отдала целия си съзнателен живот на НЧ „Пробуда 1926“ с. Джерман. Благодарение на нея за първи път село Джерман „лазарува“ и „коледува“ и се играят кукерски игри. Нейните групи печелят почетни грамоти, плакети и фестивали от национални и и международни форуми. Най-големият успех на читалището е спечелената през тази година „Златна маска“ от кукерската група на Международния маскараден фестивал „Сурва“ в гр. Перник.

 

 

Благодаря на всички ви. След 43 години работи в моето читалище, казвам „моето“, защото бе мой дом, днес е моят последен работен ден. От утре аз съм пенсионер. Честит празник на всички български будители, благодаря“, каза Панетлина Караманска.

 

Актрисата Снежана Малковска не успя да получи своя приз лично заради гастрол на трупата на Общинския драматичен театър „Невена Коканова. Наградата ще й предаде нейната възпитаничка от Детската театрална школа Алекс Единакова.

 

 

Снежана Малковска е родена на 11 февруари 1954 г. в гр. София. Завършва театрално изкуство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на Димитрина Гюрова, Богдан Сърчаджиев и Георги Попов със специалност „Актьорско майсторство“. Първите седем сезона играе в Драматичен театър в гр. Сливен, като следват още седем в кюстендилския Драматичен театър. В Дупнишкия театър е в продължение на 24 години. Вече десета година ръководи Детска театрална школа в града. 

 

Мария Анастасова е родена в гр. Попово. Завършва средното си образование в Техникума по керамика в родния си град, а след това специалност „Изобразително изкуство и трудово обучение“ в Учителския институт „Свети Иван Рилски“ в Дупница. Тя е художник и арттерапевт. Кариерата й започва от градско ателие, а след това е учител в Дом за деца лишени от родителска грижа „Олга Стоянова“. Завършва обучение по арттерапия и 5 години работи като арттерапевт в Център за обществена подкрепа, а в момента работи в детски център в Дупница. Досега е имала участия в общи изложби и една самостоятелна. От 30 години се занимава с иконопис, като през този период е нарисувала над 800 икони. Те са притежание на частни колекционери от България, Италия, Англия, Люксембург, Франция, Гърция, Германия, Австрия и др. Първата й самостоятелна изложба бе открита през 2016 г. в зала „Джамията“ по повод Рождество Христово.

 

„Емоцията, която изпитвам е безкрайно голяма. Поздравявам всички за този светъл празник. Да си будител е чест, но и голяма отговорност. Благодаря на всички, които имат заслуга за тази награда“, каза Мария Анастасова.

 

 

Извънредна награда получи и кметът на с. Бистрица Кирил Огненски за позицията си срещу Хелоун. Вчера Огненски отиде на работа с народна носия, с което призова младите хора да се гордеят с родната си история.„Това за мен е огромна изненада. Много съм развълнуван и благодаря за жеста, който ми е оказан. Това мое решение бе напълно спонтанно всъщност. Искам да се обърна към цялата общественост, ние сме българи и трябва да уважаваме своите традиции. Уважавам изборът на тези, които празнуват Хелоуин, но да не забравяме корените си, благодаря“, каза Кирил Огненски.

 

 

Церемонията бе съпроводена от музикална програма, в която участваха танцьори от ФТА „Актавис“, Мъжки хор „Свети Иван Рилски“ и ВС „Арт Поп“.