Читалищата „Зора“ и „Ген. Георги Тодоров“ с обща програма за Деня на народните будители

По инициатива на НЧ „Ген. Георги Тодоров“ в навечерието на 1 ноември ще бъде представено историческо изследване за народния будител от Дупница Димитър Бисеров – Околията, чиито автори са ученици от училищния клуб „Историка“. Домакин на събитието ще бъде читалище „Зора“. Читалищната библиотека пък подготвя изложба, с която освен Деня на народните будители ще отбележи и 160 години от основаването на читалището.
Снимка: Камертон

 

Историческото изследване „Димитър Янакиев Бисеров – Околията - радетел за просвета и книжнина“ ще бъде представено в читалище „Зора“ по повод Деня на народните будители. Автори на очерка за един от най-дейните възрожденци на Дупница са учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“  Симона Лазаркова, Михаела Иванова и Магдалена Стоянова. Те са част от клуб „Историка“ към учебното заведение, който се ръководи от Маргарита Сапунджиева.

 

По инициатива на покойния член на НЧ „Ген. Георги Тодоров“ Евгени Марушев историческият клуб и трите ученички направиха изследване на живота и делото на Димитър Бисеров – Околията - духовен апостол на Северна Македония до Освобождението, борец за духовна независимост, учител и възпитател, поет, писател, преводач, черковен деец, основател на дупнишкото читалище „Зора“, типичен събирателен образ на възрожденските дейци на просветата и културата.

 

Очеркът вече бе представен по време на Международен научен исторически симпозиум в Самоков, а 1 ноември е най-подходящият повод за представянето му и пред дупнишката общественост. Това ще стане в навечерието на Деня на народните будители, на 31 октомври от 10.00 часа, а домакин ще бъде читалище „Зора“. Там публиката ще може да види и книгата „Добавка към славянската граматика“, написана от Димитър Бисеров – Околията, когато е бил едва на 16 години.

 

Още ценни книги дупничани и гостите на града ще могат да разгледат на изложба, подготвена от библиотеката при читалище „Зора“. Експозицията ще бъде открита в същия ден от 11.00 часа и с нея освен 1 ноември ще бъдат отбелязани и 160 години от основаването на читалището  и неговата библиотека. Ще бъдат представени колекциите „Старопечатни книги“, „Книги с автограф“, както и материали и документи, проследяващи историята на библиотечното дело, печати, пишеща машина от 1937 г. и книги за НЧ „Зора“.

 

Най-старата книга, притежавана от библиотеката е от 1816 година на Кирил Тетовец Пейчинович, отпечатана в град Будин със заглавие „Книга сия зовомая огледало“. Най-ценната старопечатна книга пък е оригиналът на първото издание от 1824 г. на „Буквар с различни поучения...“ на д-р Петър Берон. Притежание на градската библиотека  са и оригинални издания на Христаки Павлович - Дупничанин, сред които и „Царственик или История болгарска“ от 1844 г. -  първото печатно (преработено) издание на „История славянобългарская“ на Паисий Хилендарски. Посетителите ще могат да видят на изложбата още учебници по география, по обща и българска история, богослужебни книги, речници и др.

 

Колекцията „Книги с автограф“ пък  съдържа издания, дарени от техните автори, а често и с посвещение. За Деня на будителите ще бъдат представени малка част от над 200 заглавия, сред които на акад. Илчо Димитров, Леда Милева, Лияче Алкалай, Г. Лещански, Михаил Николов, Иван Хаджийски, Явор Тодоров, Алекси Тасев, Тихомир Меджидиев, Николай Волев, Атанас Димитров и много други.