Община Дупница приватизира бивш тютюнев склад

Появил се е потенциален инвеститор, който е поискал сградата с намерение да възроди тютюневата промишленост в Дупница. В заявление до кметството търговското дружество пише, че възнамерява да разкрие 20 работни места, а след 3 години ще наеме още 30 души.

 

Кметът Методи Чимев внесе в Общинския съвет предложение за откриване на процедура за приватизация на сграда на бившето държавно предприятие „Тютюнева промишленост“. Става въпрос за тютюнев склад в Северната индустриална зона на Дупница (ул. „Яхинско шосе“ №1“), който допреди две години беше собственост на наследника на „Тютюнева промишленост“ – фалиралото дружество „Дупница – Табак“.

 

Община Дупница придоби порутената сграда чрез НАП като компенсация за неплатени данъци и такси към администрацията в голям размер. Общината обаче е собственост само на сградата, но не и на терена, върху който е изградена. Това може да създаде проблеми в бъдеще с достъпа до постройката и нейната експлоатация, става ясно от докладната записка.

 

Същевременно в кметството е постъпило инвестиционно намерение от търговско дружество, което иска да възроди тютюневата промишленост в Дупница. Дружеството иска да придобие бившия тютюнев склад и без да променя предназначението му да го ремонтира, както и да подобри инфраструктурата около него. Фирмата се занимава с търговия и промишлена преработка на тютюн. Заявява, че ще открие първоначално около 20 работни места, а след третата година ще наеме до 50 души за работа в бъдещото предприятие. Кой е потенциялният инвеститор в докладната паписка на кмета не се уточнява.

 

Предложението на градоначалника за откриване на процедура за приватизация ще бъде обсъдено на заседание на Общинския съвет, насрочено на 26-ти октомври.