Председателят на СБХ Любен Генов откри самостоятелна изложба в Дупница

„Отнасям се с особена почит към изложбена зала „Околийската къща“, града и хората, които са ми повлияли. Андрей Севдин е оставил запомнящи се следи чрез това свято, магично място. Дупница стои достойно в цялата българска култура“, каза при откриването художникът, който е възпитаник на бившия колеж „Св. Иван Рилски“. През годините назад той е участвал в редица колективни изложби в Дупница, но за първи път открива самостоятелна тук, където като студент са първите му творчески изяви.
Снимки: Камертон

 

27 години след като завършва Педагогическия колеж „Св. Иван Рилски“, художникът Любен Генов се връща в Дупница, за да открие своя самостоятелна изложба. Домакин е зала „Околийската къща“ – същата, от която като студент тръгват творческите изяви на сегашния председател на Съюза на българските художници. 

 

В Дупница Любен Генов участва през годините назад и в други колективни изложби, голяма част от които организирани от покойния художник и дългогодишен уредник на „Околийската къща“ Андрей Севдин. Именно неговото име Любен Генов не пропусна да спомене при откриването на експозицията си днес. „Отнасям се с особена почит към тази изложбeна зала, града и хората, които са ми повлияли. Андрей Севдин е оставил запомнящи се следи чрез това свято, магично място. Дупница стои достойно в цялата българска култура“, подчерта художникът.

 

Същото уважение му засвидетелстваха днес и дупничани. На откриването на изложбата дойдоха негови бивши преподаватели и състуденти. Присъстваха учители, художници, певци и музиканти, представители на Община Дупница, на Историческия музей, общественици и други любители на изкуството. Събитието бе съчетано с концерт на цигуларя Владимир Тасев - докторант в Брюкселската консерватория. 

 

В изложбата, озаглавена „Toto pro toto”, (в превод от латински „Цялото вместо цялото“) са подредени 24 живописни и абстрактни платна. Основната мисъл за името й е продиктувана от идеята авторът и зрителят да се идентифицират с движение, а от друга страна да се дистанцират, обясни авторът Любен Генов. „Toto pro toto”, в тези думи има голям смисъл в моето търсене на живописта. Изобразителното изкуство си служи със специфичен език и е трудно да се обясни с думи. Също както едно музикално произведение не може да бъде преразказано. В изобразителното изкуство си служим с форми, които имат някакъв образ, който може да бъде човешко лице, фигура, образ от природата, абстрактен образ например на правоъгълен отрязък живописна плът. Може също така да бъде живописна енергия, плът и затова е трудно да бъде преведено на словесен език. Диапазонът за художниците е много голям, защото има творби, които разказват в буквален смисъл, но и по-абстрактен, за да въздействат на чувствителността на зрителя. В тези колористични импровизации сякаш няма определена конкретност, но първоизточникът на творческото вдъхновение все пак е осезаем. Природата със своите състояния и гледки е дълбокият извор на вдъхновение. Опитвам се, превръщайки ги в абстрактна живопис да изразя драматизма на тази красота. С всяка картина искам да създам илюзия за отваряне на ново пространство. Преди да се превърнат в живописна плът, тези картини са преживени като трепет и вълнение, като емоционално и духовно движение. В безкрайния процес изкуство автентичността на произведението е резултат от непрестанно повтарящите се опити да бъде обуздан един творчески импулс“, сподели пред гостите Любен Генов.

 

Авторът на „Toto pro toto”  е роден на 18.11.1960 г. в град Оряхово. Завършва Средното специално художествено училище в Троян. В бившия колеж в Дупница негов художествен ръководител е доц. Ивайло Попов. През 1996 г. се допломира в Частната художествена академия „Жул Паскин“ в София в класа на Долорес Дилова и Николай Майсторов - специалност „Живопис“. Специализира в Cité internationale des arts в Париж, Франция. През 2011 г. завършва магистратура в Шуменския университет „Свети Константин Преславски“, специалност „Образователни аспекти на пластичните изкуства - живопис“. Член е на Съюза на българските художници от 2001 г. В периода 2008-2011 е член на управителния съвет и завеждащ изложбената дейност на СБХ. Автор е на редица самостоятелни изложби и участва в десетки колективни изяви в страната и чужбина.

 

Сред колективните проекти, в които участва Любен Генов, е и дупнишкият „Идентичности“. В продължение на години проектът представяше ежегодно творби на концептуалното изкуство. Куратор на изложбите беше художникът и университетски преподавател доц. Ивайло Попов, а организатор – Андрей Севдин, след чиято кончина проектът бе прекъснат. Настоящият уредник на „Околийската къща“ Катя Йоцова предлага на Любен Генов да продължи „Идентичности“ в името на традицията, като стане новият куратор на проекта за съвременно изкуство.

 

Откритата днес изложба на Любен Генов е част от програмата на Община Дупница за празника на града. Експозицията ще остане подредена до 17-ти ноември.