Фалшива новина разбуни духовете в театъра

ОДТ "Невена Коканова" излезе снощи с премиерно представление на пиесата си "Почти като човешки глас" на Вичо Балабанов. В основата на сюжета е измамно съобщение, което поставя героите в редица неудобни и забавни ситуации, разтърсили от смях залата.

 

Фалшивите новини и по света, и у нас не са явление от днес. Това ни напомниха чрез много смях актьорите от ОДТ „Невена Коканова“, които снощи представиха премиерно новата си пиеса „Почти като човешки глас“, писана от драматурга Вичо Балабанов, далеч преди да се появи нашумелият днес термин „фейк нюз“.

 

Измамно съобщение е в основата на сюжета на комедията, която разкрива българския характер и народопсихология. Историята се развива на гарата, където от високоговорителя съобщават на пътниците , че в района има епидемия от дизентерия и затова разписанията на влаковете остават неясни. Всички блокирани очакват доставка на лекарствени средства, в случай че заразата ги засегне и те наистина се заразяват. Повече няма да ви разказваме заради зрителите, които не бяха в театралния салон снощи, но ще имат възможност да видят пиесата на следващо представление.  Ще ви кажем само, че историята поставя своите участници в редица неудобни и забавни ситуации, които разтърсиха от смях снощи залата. 

 

Димитър Туджаров – Шкумбата не бе сред актьорския състав, както се очакваше. Причината е негов непредвиден ангажимент в чужбина. Ролята на полицай, която му бе отредена, пое Ивайло Калоянчев. Георги Бояджиев беше работник в бюфет,  дамите Анастасия Левордашка и Виктория Янева представиха образите на млада студентка с дете и циганка обирджийка, предсказваща бъдещето на ръка. В ролята на музикант, който бърза да хване влака за предстоящ концерт, влезе Петко Каменов.  Той е новото попълнение в трупата, макар и да е добре познат на дупнишката публика.

 

Чувствам се много добре след премиерата. Действително нямахме много време за подготовка, но от тук нататък ще надграждаме. Много обичам тази трупа, не ми е за първи път да играя с нея. Участвал съм и в постановката „Г-н Ганьо Балкански, буквално обиколих света с актьорите. Дълго време не бях играл на голяма сцена. Дупнишкият театър е един от най-търсените театри. Чувствам всички колеги много близки. В момента театърът в България е в голяма криза, но това че в Дупница продължава да същества е нещо значимо. Играят актьори, които за нищо не се отказват от професията, чусвтвам, че те имат някаква мисия. Заслужават наистина голямо уважение, борят се да се прочуе името на града. Познавам местната публика, виждам че попива историите. Конкретно за днес пак много ни помогна, подкрепяше ни, а това дава сила“, сподели  пред „Камертон“ своите впечатления след спектакъла новият щатен актьор Петко Каменов.

 

С премиерното  представление на „Почти като човешки глас“ под режисурата на Валентин Балабанов театърът излезе на сцена по повод празника на Дупница, който честваме на 19 октомври. За съжаление, директорът на ОДТ „Невена Коканова“ Славчо Пеев не успя да приветства публиката и да представи пиесата, както винаги прави това по време на премиера. Причината е, че е влязъл по спешност в болница, което малко помрачи и настроението на колегите му. Това обаче не пролича на сцената. 

 

Екипът на „Камертон“ пожелава на Славчо Пеев скорошно оздравяване!