Пореден удар за региона - закриват и „Енергоремонт Бобов дол“

132 души остават без работа от 1-ви ноември
Снимка: erbobovdol.com

 

„Енергоремонт Бобов дол“ ЕАД спира дейност. Собствениците на предприятието вече са уведомили за предстоящата ликвидация синдикатите, местната власт в Бобов дол и Агенцията по заетостта. Така от 1-ви ноември тази година без работа остават 132 души от Бобов дол, Дупница и Кюстендил. Всички от персонала са в работоспособна възраст, с изключение на 8 пенсионери.

 

„Енергоремонт Бобов дол“ работи над 40 години. Създадено е през 70-те години на миналия век с цел извършването на аварийни ремонти на електроцентрали и свързаните с тях строително-монтажни работи. Преди години предприятието е обслужвало предимно ТЕЦ – Бобов дол. Електроцентралата на Христо Ковачки обаче вече има собствено енергоремонтно предприятие, подобно и на други ТЕЦ-ове в страната. Така работата през годините намалява, докато последните собственици на „Енергоремонт Бобов дол“ решават да го закрият.

 

Според Търговския регистър собственик на предприятието е „Дитсманн енергоремонт холдинг“, който притежава още 9 енергоремонтни предприятия в страната. Собственост на същия холдинг е и почивната база на „Енергоремонт“ в курортното селище „Паничище“, която в момента е обявена за продажба.

 

След закриването на рудниците в Бобов дол ликвидирането и на „Енергоремонт“ е поредният удар за икономиката не само на "миньорската" община, но и на целия регион. Припомняме, че вследствие на закриването на подземния добив на въглища поетапно през последните две години без работа останаха над 800 души от Бобов дол, Дупница и други съседни общини в Кюстендилска област. Най-тежка е ситуацията в Бобов дол, който наред с нарастването на безработица, се и обезлюдява все повече.