Младежите искат от властта грижа за културата и инфраструктурата в Дупница

По време на младежка сесия на Общинския съвет ученици от средните училища точно посочиха проблемните области, върху които трябва да работи местната власт, а именно – културата и градската инфраструктура на всички нива.
Снимки: Камертон

 

Проблемите на община Дупница разискваха ученици от средните училища на сесия на Общинския съвет, на която местата на управляващите бяха заети от самите тях. Мероприятието се проведе по повод Деня на общините, който се отбелязва на 12 октомври.

 

Елена Милинова от 11 клас в ПГ „Христо Ботев“ зае поста на кмет. Нейни заместници бяха Георги Варадинов от 10 клас в същото училище, деветокласничката Анжела Василева от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и Симона Георгоева от 12 клас от ПГХВХТ. Председател на Общинския съвет бе дванайсетокласникът Николай Владимиров от ПГ „Сергей Павлович Корольов“, а секретар - Радостин Христов от 12 клас от ПГХВХТ. Всички останали ученици изиграха ролята на общински съветници.

 

Дневният ред на сесията включваше две точки - развитието в областта на спорта и предложения за модернизация на града. Младежите точно посочиха проблемните области, върху които трябва да работи местното управление, а именно – културата и градската инфраструктура на всички нива.

 

Единадесетокласничката Йоана Георгиева от ПГ „Христо Ботев“ поиска подобряване и популяризиране на работата на Историческия музей. Според нея трябва да се организират събития, на които да бъде почитана паметта на бележити личности като Невена Коканова, Леа Иванова, Димитър Димов. Сред предложенията на момичето бяха още да се полага грижа за културните паметници и да бъдат възобновявени археологическите разкопки в местността „Кулата“.

 

Секретарят Радостин Христов даде предложения за ремонт на няколко спортни площадки в града, като тези в  ж.к. „П. Яворов“, кв. „Южен“ и площадката срещу Транспортната болница, за която обаче не му е известно, че отдавна е продадена и вече е частна собственост.  Ивета Добринова от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ предложи изграждането на ледена пързалка, закрит басейн и повече спортни развлечения за младите в града.

 

Валерия Петрова от СУ „Св. Климет Охридски“ поиска Дупница да се превърне в по-светъл и жив град, като се инвестира в уличното осветление с оглед безопасността на младежите. Даниел Вачев от ПГ „Христо Ботев“ предложи да бъде изградена писта за картинги, а също така да се изрисуват пейзажи от известни художници, както и образите на значими дупнишки личности по сградите в града. Кметът Елена Милинова пък предложи да се промени политиката спрямо бездомните кучета в града, както и стопаните на големи кучета да ги извеждат на разходка с намордници.

 

Младежите настояха още за ремонт на пътната инфраструктура, обезопасяване на изоставените строежи в града и повече чистота на местата за отдих. Своите идеи дадоха и учениците Гергана Тасева, Анжела Василева, Йорданка Рангелова, Ивета Добринова и Кристина Бачева.Те поискаха подобряване условията в училището, смяна на дограма, парно и общи ремонтни дейности. Просветният директор Тодор Петков обаче ги разочарова, че повечето средни училища са  държавни, а не общински и затова трябва да се обърнат към министъра на образованието.

 

Всички предложения  на учениците бяха предадени на кмета Методи Чимев от Елена Милинова, която заемаше поста му за ден. По-късно младите хора посетиха кабинетите на кмета и неговите заместници. Накрая всички получиха специални грамоти за активното си участие в мероприятието. Грамотите бяха връчени  от Методи Чимев, заместник-кмета Олга Китанова и председателя на Общинския съвет Емил Гущеров.