Извънредни укрепителни дейности налагат продължаване на ремонта на Джамията

Общинското ръководство обмисля реставрацията на паметника на културата да продължи и след приключване на възложените в настоящата обществена поръчка дейности. Причината е, че сградата няма да бъде напълно годна за функциониране след приключващия ремонт, става ясно от прессъобщение на кметството.
Снимка: Камертон

 

До края на седмицата се очаква да приключи възложената от Община Дупница частична реставрация на Джамията. Оказва се обаче, че след ремонта паметникът на културата отново няма да бъде напълно годен за функциониране, става ясно от прессъобщение на кметството.

 

От държавната фирма „Реставрация“ обяснили на среща с кмета Методи Чимев, че в процеса на работа е забелязано, че северната колона на сградата е опасно полегнала. Затова ще бъдат предприети ремонтни дейности за укрепването й. Градоначалникът от своя страна е поискал от фирмата нова количествено-стойностна сметка за допълнителните дейности, както и за продължаване на реставрационните дейности на сградата в притвора и вътрешната част на сградата. Целта според прессъобщението до медиите е Джамията да стане напълно годна за функциониране.

 

В зависимост от доклада, който ще представи „Реставрация“, в администрацията ще преценяват как да бъде осигурено допълнителното финансиране. Припомняме, направената до момента частична реставрация на Джамията струва 90 000 лв. Средствата са заделени от собствените приходи на Община Дупница.