Ученици от Дупница представиха свое историческо изследване на международен симпозиум

Симона Лазаркова, Михаела Иванова и Магдалена Стоянова от клуб „Историка” в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ впечатлиха научната общност на международния исторически симпозиум в Самоков със своя очерк за Димитър Янакиев Бисеров – Околията – един от най-дейните възрожденци на Дупница и духовен апостол на Северна Македония до Освобождението.
Снимки: НЧ "Ген. Георги Тодоров"

 

Ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“  участваха в XII международни Цар-Шишманови дни в Самоков на тема „Памет – Наследство – Култура“, организирани от Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“ в памет на участниците във войните за освобождение и национална независимост на България.

 

Симона Лазаркова, Михаела Иванова и Магдалена Стоянова, ученици от Х – ХII клас с ръководител Маргарита Сапунджиева, учител по история и цивилизации и ръководител на клуб „Историка” представиха своето изследване „Димитър Янакиев Бисеров – Околията – радетел за просвета и книжнина“. Това е исторически очерк за един от най-дейните възрожденци на Дупница и духовен апостол на Северна Македония до Освобождението, борец за духовна независимост, учител и възпитател, поет, писател, преводач, черковен деец, основател на дупнишкото читалище „Зора“, типичен събирателен образ на възрожденските дейци на просветата и културата. В навечерието на празника на народните будители 1 ноември, тяхната работа има особено значение, напомняйки ни за онзи момент от историята, свързан с духовното ни възраждане.

 

 

На форума участваха учени от България, Русия, Македония, Германия, Франция, Унгария, а сред тях се откроиха и възпитаниците на дупнишкото училище. Те бяха поздравени от доц. д-р Веселка Тончева от ИЕФЕМ – БАН и други учени, етнографи, фолклористи и историци.

 

Участието в тази конференция се осъщестестви по идея и настояване на Евгени Марушев, член на ръководството на НЧ „Ген. Георги Тодоров”, който, за съжаление, вече не е сред нас. Научното съобщение на тема: „ История, етнология и биография в ръкопис по граматика на Димитър Бисеров” , подготвено от него, беше прочетено от доц. д-р Веселка Тончева.