Изложба на кинетично изкуство откриха в Дупница Ишхан Нигохосян и Емил Лазаров

Кинетични пластики, картини и живопис показват в зала „Околийската къща“ двама от най-популарните и най-интересни български художници
Снимки: Камертон

 

„Добавена реалност“ е озаглавена общата изложба на двама от най-известните и интересни художници в България - Ишхан Нигохосян и Емил Лазаров, подредена в зала „Околийската къща“ в Дупница. Авторите, които често творят в колектив, показват пред местната публика кинетични картини, пластики и живопис.  

 

 

Ишхан Нигохосян - Шани твори в сферата на живописатирата, графиката и карикатурата. Има множество участия в изложби в България и чужбина. Негови творби са собственост на редица частни колекционери от Германия, САЩ, Канада, Белгия, Франция, Испания и Швейцария. Член е на Съюза на българските художници.

 

  Ишхан Нигохосян

 

В изложбата в Дупница той представя пет сюрреалистични картини, както и две творби, представящи зодиите Близнаци и Телец. Това са двете картини от поредицата на Нигохосян „Забавен зодиак“, които оцеляват след пожар. Останалите 10  изгарят напълно.

 

 

Емил Лазаров е икономист по образование и дълги години е работил като главен счетоводител. Той е създател на кинетичните пластики в експозицията, които са дванадесет на брой,  както и на механизмите на кинетичните картини, които са седем. Измислил е механизмите с изключителна точнност до милиметър. Механизмите са създадени от непотребни вещи, като стари конструкции от часовници, бутала, махове, вериги, метали, пластмаса и самостоятелно създадени предмети. От парни ютии пък е направил творби, които изобразяват транспорта на бъдещето - лодка, локомотив и махолет за земя, вода и въздух. Има и творба, която представя машина на бъдещето. За целта роля са изиграли математиката, физиката, кинетиката и въображението.

 

 

В експозицията е изложена и „Лудата картина“, която е обща работа на Ишхан Нигохосян и Емил Лазаров. С нея те печелят награда на изложбата „Живопис – Сатира“, организирана от Съюза на българските художници през 2004 година.

 

Изложбата в Дупница е факт заради дългогодишното приятелство между дупнишкия актьор Иван Божков и Емил Лазаров. Експозицята е подготвяна в продължение на половин година. Дупничани и гостите на града могат да я разгледат до средата на месец октомври.