В препълнена зала Василка Сумева представи новата си книга

В Деня на музиката и поезията и в годината, в която чества 40 години на театралната сцена, поетесата с псевдоним Калина Влади запозна дупнишката общественост с новото си творчество. Голямата изненада на вечерта бе певецът, музикант и композитор Тодор Върбанов. Бившият изпълнител на „Диана експрес“ изненада присъстващите с песента „Без теб“ по текст на Василка Сумева.
Снимки: Камертон

 

Повече от 50 почитатели на поезията събра снощи актрисата и поетеса  Василка Сумева по повод представянето на своята втора авторска книга с две заглавия „Пулсиращи рими“ и „Крехко равновесие“. Тя бе избрала да запознае дупнишката общественост с новото си творчество в Деня на поезията и музиката. В Заседателната зала на Община Дупница дойдоха найни колеги актьори, представители на Историческия музей, библиотеката към НЧ „Зора“, на СОСЗР, художници, писатели, поети, общественици, ученици, представители на Община Дупница, приятели на поетесата и други граждани.

 

Книгата с две заглавия и две лица, поетичната „Пулсиращи рими“ и прозаичната „Крехко равновесие“ съдържат творчество, вдъхновено от мечтите, любовта, щастието, спомените, нежността, душата на човек, свободата, добротата, силата на жената, живота... По думите на поетесата  някои от творбите й са вдъхновени от отделни цитати и дадени поводи, каквото е заглавието на стиха „Някои истини“.

 

Поетесата тази година чества 40-годишен юбилей от стъпването си на дупнишката театрална сцена през 1978 г. и 25 години от назначаването й за щатна актриса в ОДТ „Невена Коканова“ през 1993 г. -  25+40 =65 -  затова и общо 65 са стихотворенията, съдържащи се в поетичната книга „Пулсиращи рими“, стана ясно на събитието снощи. Причината да издаде книгата е театърът, на който е посветила и стихотворението „Театър, моя любов“.

 

Поетичната част съдържа три цикъла, като творби бяха прочетени първо от втората част “По ръба на душата ми“, след това третата „Поетични рими“ и първата „Кръвта вода не става“. Причината за подредбата бе, че поетесата искаше да завърши с посланията в стиховете за хората, носещи нейната кръв - децата и внуците й. С изключително вълнение тя прочете и стихотворение, посветено на съпруга й Георги Сумев, с който тази година празнуват и 40-годишен юбилей от сватбата. Самият той също бе в залата и в края на събитието подари на любимата си Василка Сумева голям букет с цветя.

 

Водещ на събитието бе актрисата Виктория Янева. В програмата се включи и актрисата Снежана Малковска с рецитал на стихотворението на Василка Сумева „На сцената невидимото“. Свои стихове пък рецитира художничката Цветанка Моравска.  Последваха музикални поздрави от ВС „Арт Поп“ с ръководител Таня Камбурова и от пианистите Константин Сусанин и Йоана Борисова – ученици на Яна Чинова от „Музикална работилничка“.

 

Голямата изненада на вечерта бе певецът, музикант и композитор Тодор Върбанов. Бившият изпълнител на „Диана експрес“ изненада присъстващите с песента „Без теб“ по текст на Василка Сумева, с негови музика и аранжимент. Оказа се, че двамата с поетесата се познават отдавна и й пожела попътен вятър занапред в творчеството и живота. Той изрази задоволство от факта, че се намира в компанията на най-големите интелектуалци на град Дупница.  Тодор Върбанов изпълни и емблематичния и незабравим шлагер „Миг като вечност“,  създаден преди 31 години, а накрая изпя песен от 1934 г. със заглавие „Катинар“, посветена на жените, за което получи още по-бурни аплодисменти.

 

Благодаря на Община Дупница, която ми помогна за организацията на вечерта. Нека направим тази вечер празнична и да се откъснем от сивите си мисли и тревоги, които имаме, за да докоснем душите си. Без подкрепата на семейството ми, тази книга нямаше да види никога бял свят“, каза Василка Сумева. Специални благодарности тя отправи към редакторите си на прозата Ангелина Тренчева и на поезията Константин Враджалиев, присъстващи в залата и също отправили поздрави към нея. Поетесата получи много цветя от приятели, колеги и почитатели, раздаде и автографи, а вечерта приключи с вино и сладкиши.