150 свободни позиции предложиха на безработните младежи в Дупнишко

Според директора на Бюрото по труда Наташа Илиева младите хора са демотивирани да работят, въпреки че местните работодатели са повишили заплатите
Снимки: Камертон

 

8 работодатели предложиха 150 свободни позиции за младежи по време на проведената днес Трудовата борса, организирана от Бюрото по труда в Дупница. В Дома на техниката се събраха голяма част от 265-те регистрирани като безработни млади хора до 29 години. Представителите на фирми от Дупница и съседните общини в региона презентираха свободните работни места, които основно са в сферата на услугите.

 

Търсят се най-вече общи работници, стругари, шлосери, заварчици, фрезисти, куриери, шивачи, сметосъбирачи, бармани, сервитьори, готвачи и др. Свободни позиции има също и за офис служители, счетоводители и дори войници. Разположен бе и щанд на“Еures” - организацията, която обхваща трудовите пазари на страните членки в ЕС, както и щанд на Военно окръжие-Кюстендил. Представителите на Военното окръжие съобщиха, че за цялата страна са обявени над 350 позиции за хора със средно и висше образование, основно за войници. В най-близките до Дупница градове София и Благоевград има общо 25 незаети длъжности.

 

 

По време на Младежката трудова борса днес бе представен и проект „Готови за работа“. Целта на проекта е стимулиране на активността и подобряване на възможностите за намиране на работа и трудова реализация на младежите до 29-годишна възраст, вкючително, които не са нито в заетост, и не са регистрирани като безработни лица в Дирекция „Бюро по труда“. В рамките на Проекта са планирани дейности, чрез които ще се предостави възможност на младежите, които не притежават опит в търсенето на работа, да подобрят своите умения за успешно представяне пред работодател и намиране на работа.

 

 

Директорът на Бюрото по труда Наташа Илиева изрази надежда, че голяма част от обявените на борсата работни места ще бъдат заети. По думите й обаче, въпреки повишените заплати от страна на местните работодатели, те изпитват недостиг на кадри, а безработните младежи са демотивирани. „За съжаление, младите хора са демотивирани. Свободните позиции са в интерес на общинската и национална икономика. Има достатъчно свободни работни места за хора с висше образование, специалисти, които са с икономическо и инженерно образование. Надявам се всеки работодател да одобри възможно повече хора. В момента пазарът е пренаситен със свободни работни места. Безработицата трайно намалява, както и сред младите хора. В района на Бюрото по труда за всички общини са 265, което прави 13% от общо регистрираните безработни. Повечето младежи, за съжаление, са с основно и по-ниско образование. Те са с много слаба мотивация, винаги имаме трайно незаети позиции в сферата на ресторантьорството, бармани, сервитьори, камериери. Търсят се и специалисти за позиции, които почти отсъстват от учебния процес като стругари, фрезисти, шлосери. В национален мащаб тенденцията е такава, че липсват подобни кадри. Към тези свободни места има изключителен интерес, включително и от другите общини в Кюстендилска област. Има достатъчно обявени свободни позиции за чужбина, има кандидати, на които даваме информация и заминават. Извън страната основно заминават хора, които са с по-добро образование. Най-голям ръст на безработица в момента има в Кочериново. Съкратените миньори от Бобов дол си намериха работа в столицата, но много малко регистрирани миньори имаме от последната вълна на масовото уволнение - 50 в община Бобов дол и 24 в община Дупница “, разясни директорът на Дирекция „Бюро по труда“-Дупница Наташа Илиева.