Отново бруцелоза по овцете в Кюстендилско

Овца от стадото на частен стопанин във бобошевското село Ваксево е реагирала положително на бруцелоза. Заболяването е опасно и за животните, и за хората.
Снимка: bgfermer.bg

 

Открита е положително реагирала овца на бруцелоза в стадото на частен стопанин в село Вуково, община Бобошево, област Кюстендил, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Заболяването е опасно за здравето и на животните, и на хората. 

 

Започнало е взимане на проби за изследване за бруцелоза на всички едри, дребни преживни животни, отглеждани в село Вуково. Там се отглеждат 28 овце и 21 кози. Положително реагиралите за заболяването подлежат на незабавно умъртвяване по хуманен начин. Наличните мляко и млечни продукти в обекта със случая на бруцелоза животно също ще бъдат унищожени.

 

БАБХ налага забрана за придвижването на домашни животни към и от животновъдните обекти в селото, забранена е и пашата. Изключение правят животните, предназначени за незабавно клане при гарантиране здравния статус на животните. Не трябва да има смесване на стадата. 

 

Припомняме, че бруцелозата върлуваше в страната ни преди три години. Стотици животни бяха умъртвени, а много хора бяха заразени с нея.