Европроектът откъсна от цивилизацията блок 88 в ж.к. „Бистрица“

Благостройството на ж.к. Бистрица стигна на 20 метра от блок 88 и блокира вход-изхода му, а околоблоковото пространство е в по-тежко състояние и отпреди ремонтните дейности - разрушено, с дълбоки и опасни ями. При дъжд мазетата на хората се наводняват. Жителите на пострадалия блок питат: Как ще стигат коли на Пожарната и Бърза помощ до входа им? Околоблоковото пространство така ли ще остане завинаги? Как да спасяват покъщината си от мазетата през предстоящия дъждовен сезон?
Снимки: Камертон

 

Благоустройственият европроект в ж.к. „Бистрица“ блокира вход-изхода на блок 88, сигнализира в съобщение до фейсбук страницата на „Камертон“ домоуправителят на жилищната сграда Красимир Вучков. Новоизграден висок бордюр на 20 метра от входа на блока маркира границата, където дейностите по проекта приключват, с което жителите там буквално остават откъснати от цивилизацията.

 

 

 

Околоблоковото пространство при блоковете 87 и 88 е в състояние като след бомбардировки – напълно разрушен, с демонтирани плочки и с огромни и опасни изкопи, а всичко това е причинено при ремонтните дейности при полагане на новата канализация. И тъй като служители на фирмата изпълнител на ремонтите е потвърдил пред Красимир Вучков, че именно до въпросния бордюр приключва проектът, хората се питат дали мизерията отвъд него ще си остане така завинаги.

 

 

 

Всъщност две обстоятелства силно притесняват жителите на блок 88. Първото е, че вход-изходът на сградата е блокиран и достъп до него няма за автомобили на Бърза помощ и Пожарна. Затруднява се и достъпът до блока на майки с бебешки колички, хора с увреждания, деца и възрастни. Нямаме никаква представа какво ще се случи в ситуация, в която ще се наложи да дойде линейка или пожарна кола. До бордюра приключва целият проект. Ако човек изпадне в критично състояние, медицинският екип ще е принуден задължително да пренася на ръце пациента. Това са цели двадесет метра. Разбираме, че всичко се прави за удобство на хората, но ние, жителите на бл. 88, ще останем блокирани и след приключване на ремонтните дейности. Предполагам, че лек автомобил ще може да премине през бордюра, но за по-тежък автомобил това ще бъде невъзможно. Нас не ни притеснява факта, че уличката пред блока няма да бъде ремонтирана, самият достъп е проблем“, коментира Красимир Вучков.

 

Другото, което притеснява жителите на блока е, че при дъждовно време мазетата им се пълнят с вода, която навлиза през прозите, намиращи се на нивото на земята. „Дъждовният сезон започва, а в мазетата си държим зимнина, инструменти, вино... вътре всичко ще потъне под вода. Не знаем дали тези ровове ще бъдат изобщо запълнени до приключването на проекта на 8 октомври“, заяви домоуправителят.

 

 

Преди да се свърже с  „Камертон“, Красимир Вучков е потърсил съдействие от Община Дупница. В резултат е получил обещание, че заместник-кметът по европроектите Красимир Георгиев ще дойде на място да се запознае с проблема. Посещението на Георгиев било насрочено за вчера, но гражданите напразно го чакали, тъй като той не дошъл.

 

Пред „Камертон“ заместник-кметът заяви, че сигналът на жителите от блок 88 не е стигнал до него, но увери, че мерки за решаването на проблема ще бъдат предприети. „След като прегледахме проекта, действително излиза че до новоположения бордюр приключват дейностите. В никакъв случай няма да допуснем жителите на блок 88 да останат блокирани. Ще завършим всичко в срок, ситуацията не е безнадеждна. Нормално е всички да бъдат притеснени в този момент, но линейки, пожарни и леки автомобили ще могат безпроблемо да преминават оттам. Още утре ще отида на място да разговарям с хората и да им обясня, че няма причини за притеснения. Истината е, че до момента не съм получавал сигнал от жители на бл. 88“, каза Красимир Георгиев.

 

Той ни свърза и с координатора на проекта от страна на фирмата изпълнител Юлиан Ставрев. Ето какви обещания даде и той: В габарита на въпросаната улица ще бъде снижен бордюрът, за да могат да преминават свободно всякакви превозни средства. До приключване на проекта ще бъде поставен и тротоар пред този блок. Ще има интервенция и на въпросната улица. Допълнително тези изкопи, които се намират встрани от блока, до 1-2 дни ще бъдат закрити. Оттук нататък ще търсим и варианти да бъдат възстановени плочките, които са били премахнати заради полагането на новата канализация. Все още не знаем дали ще бъдат нови или стари плочки, но в бъдеще със сигурност ще се случи“, обеща координаторът Юлиан Ставрев.

 

Според Красимир Георгиев  би могло да има и други недоразумения покрай дейностите по европроекта, затова е готов да обърне внимание на всички сигнали, така че гражданите да бъдат удовлетворени.