Дупничанин е сред новоприетите актьори в НАТФИЗ

Георги Начов - ученик на Снежана Малковска в Общинската театрална школа, пребори огромната конкуренция и си спечели място в най-желаната специалност в НАТФИЗ „Актьорско майсторство за драматичен театър“
Снимки: Личен архив

 

Георги Начов от Общинската театрална школа с ръководител Снежана Малковска вече е част от актьорския клас на проф. Здравко Митков. 19-годишният дупничанин успешно взе всички изпити в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Общо 36 актьори от около 500 кандидати за всички 24 специалности в академията са приети за драматичен театър, а Георги е един от тях.

 

 

Както е известно, изпитите за драматичен и куклен театър се провеждат в три кръга. В първи кръг за драматичен театър Георги се е представил със стихотворението на Радой Ралин „Жалузи“ и комедийния монолог на Николай Гогол „Женитба“. За драматичен монолог във втори кръг кандидат-актьорът е избрал пиесата „Иванов“ на Антон П. Чехов. Поставената задача от комисията е била да се промени изцяло обстановката, с което той се е справил без проблем. В трети кръг кандидатите са имали пет различни задачи. Първата се е състояла в ревю, чиято цел е изпитващите да видят стойките и походките на кандидатите. Проверка на пластичността и упражнения са били включени във втората част. В трета част Георги е изпял песента на Авеню „Бягство“. Това е бил и първият път в живота му, в който е пял пред други хора, но е успял да се справи и с това предизвикателство. С импровизиран хип-хоп танц той се е представил в четвъртата част, а в петата е рецитирал стихотворението „Приказка за гъстата гора“ на Недялко Йорданов. Накрая е работил върху непознат текст, а именно с баснята „Момчето и учителя“.

 

 

Новоприетият студент се подготвяше цяло лято за изпитите, като посещаваше и кандидатстудентските консултации в академията при проф. Здравко Митков. Преподавателят е бил изключително стриктен и критичен към бъдещите студенти, но според Георги точно това му е помогнало да попие всички ценни съвети. Той обаче е най-благодарен на Снежана Малковска, която ръководи посещаваната от него театрална школа в Дупница. След всеки кръг Георги първо е звънял по телефона на актрисата от дупнишкия театър, която го подготвяше за изпитите.  „Изключително съм благодарен на Снежана Малковска. 95 % за подготовката си дължа на нея. Тя бе най-голямата ми опора, цял живот ще съм й благодарен. През цялото време тя бе като мой ангел хранител. Благодаря, разбира се, и на родителите си, които винаги са ме подкрепяли в това начинание. Изпитват известно притеснение, че професията на актьора на е добре платена, но въпреки това, те са до мен, те са моята голяма опора. Най-добрият ми приятел от Стара Загора, Симеон Стоянов дори и за миг не се усъмни в моите способности. Страшно силно ме амбицираше, беше на 2000 % сигурен, че ще вляза в академията“, разказа пред „Камртон“ щастливият студент Георги Начов.

 

Снежана Малковска с учениците си от Общинската театрална школа

 

Първокурсникът сподели, че е готов за началото на учебната година. На 15-ти септември го очаква тържественото откриване, което крие страхотна изненада за всеки нов студент. По традиция всички новоприети излизат на голяма сцена и след дълго чакане се отдръпват завесите, като до този момент се пази пълна тишина. Залата на театъра предварително е препълнена с настоящи студенти и преподаватели, които бурно започват да аплодират първокурсниците. По този начин още отначало се разбира магията на изкуството и всеки има възможността да се почувства като истинска звезда.  

 

 „Изобщо не можех да повярвам, че съм приет първоначално. Просто целият процес бе много труден. След всеки следващ кръг си мислех, че не съм успял да премина изпита, защото сложността се повишаваше. След като свършеше изпита по драма, директно отивах на изпитите за кукли. Там комисията беше невероятна, много забавна, всички бяха много усмихнати. Предразположиха ни и така ни успокоиха. Те дори ни споделиха, че не са част от комисията за да късат бъдещи студенти, а за да ги приемат. Въобще не усещах, че съм на изпит. Всичко беше прекрасно и с голяма радост отивах там. На изпитите за драматичен театър нещата бяха доста по-сериозни и по-трудни сякаш. Комисията изискваше повече от нас, а при куклите гледаха най-вече нашето въображение. Знам, че сега започва трудната част, по-усърдната работа, но ще издържа, сигурен съм“, споделя Георги, който само преди три дни разбра, че е приет в академията и то едновременно в двете желани специалности -  „Актьорско майсторство за драматичен театър“ и „Актьорско майсторство за куклен театър“. След като е имал възможността да избира, той е предпочел драмата за бъдещото си професионално развитие. Екипът на "Камертон" му пожелава успех!