Слънчев фестивал срещу добива и изгарянето на въглища в Големо село

„Грийнпийс – България“ популяризира чрез фестивала възобновяемата енергия и ползата от нея за малките общности и общините.
Снимки: Грийнпийс - България

 

„Грийнпийс – България“  избра село Големо село, където се намира ТЕЦ – Бобов дол, за провеждането на Слънчев фестивал с образователна цел в областта на опазването на околната среда и популаризиране на възобновяемите източници на енергия. Събитието ще се проведе в събота, 15-ти септември, с начален час 16.00.

 

Програмата е насочена предимно към децата, но ще бъде забавна и за възрастните, обещават организаторите.  В мероприятията ще се включат Щурите учени – организация, която е посветила работата си на научни занимания с деца от 4 до 16 години. Те са подготвили различни игри, чрез които децата ще научат повече за Слънчевата система, енергията на слънцето, смисъла от работата в екип.

 

След 18:00 ще  започне пиесата “Прахоляшка в Черното кралство”. Кукленото представление ще пренесе зрителите в далечното омагьосано кралство, където властват мракът и тъмните цветове. Пиесата е посветена на проблема с добива и изгарянето на въглища.

 

Слънчевият фестивал се организира с подкрепата на кметството в  Големо село и има за цел да очертае възможностите, които дава възобновяемата енергия на малките общности и общините.

 

 

Изборът на Големо село за домакин на мероприятието не е случаен. Както е известно, там се намира ТЕЦ – Бобов дол, а „Грийнпийс“ води кампания срещу добива и изгаряне на въглища. През месец май тази година една от охладителните кули на ТЕЦ -а се превърна в екран с послания за бъдещето на въглищните райони отвъд въглищата. „Бъдеще без въглища“,  „Чистият въздух е наше право“ и „Артефакт от 20-ти век“ бяха само част от съобщенията, които се появиха на съоръжението.

 

 

Акцията бе част от кампанията на „Грийнпийс“ – България за справедлив преход от въглища към енергия от възобновяеми източници. Целта на демонстрацията е да насочи вниманието към липсата на икономическа логика от морално и технически остарелите мощности на въглища, които вредят на здравето на хората и замърсяват околната среда.

 

ТЕЦ „Бобов дол“ е сред най-замърсяващите въглищни централи в страната. По данни на Европейското бюро по околна среда топлоцентралата е сред първенците в Европа по нанесени вреди и щети върху здравето на хората. Местните се оплакват от задушлив въздух и слоеве прах, които покриват цялото село като пелена. Това е централа, която продължава да съществува, за да носи лесни приходи на собственика си от това да бъде част от студения резерв на страната. Всичко това за сметка на здравето на населението и околната среда.

 

 „Още по-скандалното е, че централата е сред искащите дерогации от новите по-строги екологични изисквания на Европейския съюз, свързани с работата на въглищните централи. Това ще позволи на „Бобов дол“ да продължи да работи, въпреки че не отговаря на съвременните изисквания. Време е тази порочна практика да приключи“ , коментира след акцията през май Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ към „Грийнпийс“ – България.