Световно признатите Веселин и Радо Кирови откриха изложба в Дупница

Събитието събра плеяда популярни художници и много любители на живописното изкуство
Снимки: Камертон

 

При голям интерес премина откриването на изложбата „Implicitus“  на Веселин и Радо Кирови в Дупница снощи. Популярните зад граница  творци събраха в зала „Околийската къща“ редица известни художници и много любители на изящното изкуство. Сред гостите беше големият италиански творец Албино Пити, който дупнишката публика вече добре познава. До него отново бе съпругата му Ина Константинова. Братята бяха уважени и от художниците Здравка Брайкова, съпругът й Владо Николов, Цветанка Моравска. Художникът Иван Шуманов от Самоков пък бе довел децата от своята група по рисуване. Присъстваха още бившият председател на Общинския съвет Явор Тодоров, Ася Радкова, собственици на галерии, общественици и други граждани.

 

 

 

 

Веселин и Радо Кирови показват в изложбата 24 свои творби. Радо се представя със скулптури от неръждаема стомана, някои от които дупничани вече са виждали при негова самостоятелна изява в града през 2016 г. „В своето изкуство използвам неръждаема стомана, която предварително нагъвам по определен начин или в плоскост, или в триизмерна фигура. След като я има тази сложна плоскост, аз не прекалявам нарочно с формите, за да не стане всичко прекалено. Основно създавам геометрични форми. Неръждаемата стомана, честно казано, се заварява най-лесно, но е трудна за полиране. Намерил съм нейната хватка и мога да създавам каквото пожелая“, обясни техниката си Радо Киров.

 

 

Той работи в Лондон, Щатите, Кейптаун. През 1991 година емигрира в ЮАР, но в момента живее там 6 месеца в годината, а останалите 6 месеца прекарва в сапаревобанското село Овчарци. С Дупница пък го свързва неговата съпруга, която е родена тук. Уменията към медта като материал в творчеството на Радо преминават в работа със злато и сребро. В Кейптаун се занимава с дизайн на уникални моенти от сребро и 24-каратово злато, предназначени за колекционери. Също така изработва престижни изделия от ръчно ковано сребро, като църковна чаша, която през 1995 г. е подарена на папа Йоан Павел II oт тогавашния президент на ЮАР Нелсън Мандела. Следват сребърна купа като сватбен подарък на японския принц и неговата съпруга от правителството на Южна Африка и купа за световноизвестно състезание за професионален голф. Най-голямото признание получава от южноафриканското правителство с възлагането на изковаването жезъла на парламента и жезъла на провинциите на Южна Африка. Майсторът винаги се е възхищавал на Панагюрското златно съкровище. Затова през 2006 г. се изправя пред предизвикателството да изработи ритон с форма на глава на носорог от 1250 г. лист и 22-каратово злато. Това е най-голямото му лично постижение в областта на ръчно кованото злато.

 

 

През последните 15 години постепенно измества фокуса на своята дейност към дизайн и функционално изкуство от неръждаема стомана. Работи интензивно с интериорни дезайнери и архитекти. Търсейки нови източници на творчество, през 2012 г. разработва уникална технология за ръчно манипулиране на лист неръждаема стомана, като изложените в момента в залата на „Околийската къща“. Той използва присъщите физични свойства на метала, за да създаде впечатляваща триизмерна повърхност, която динамично отразява околната среда. Тази година е представил изложби в Ню Йорк и Лондон. Имам нужда от нови запознанства, исках да представя и брат си в България. Затова и дойдохме в Дупница. Вече има интерес за наша съвместна изложба и в София“, каза още Радо Киров.

 

Неговият брат Веселин се представя на изложбата в „Околийската къща“ с живописни платна, които пресъздават раждането на диаманта, минерала, скъпоценния и полускъпоценния камък в недрата на земята.

 

 

Аз имам свои собствени виждания и не се опитвам да ги наложа на никого. Вярвам, че един художник би трябвало да създаде стил, но не бива да се привързва прекалено много, защото това възспира развитието. Ако създадеш една сполучлива форма и ако продължиш до безкрай да експолатираш съчетанието, то ще загуби стойността си. Затова всяка следваща колекция е на различна тема и в различен стил. Има разнообразие в начина на полагане на боите в сегашната ми композиция. Имам афинитет към сюрреализма, но изложените в момента картини са облети в светлина и цвят, формата е много леко засегната. Най-общо казано, пресъздават раждането на диаманта, минерала, скъпоценния и полускъпоценния камък в недрата на земята. Понеже изложената ми работа е абстрактна, всеки може да прави различни интерпретации. Тези ярки цветове не съществуват под земята, защото там няма никаква светлина. Аз си представих как изглежда камъка в момента на сътворяването му и прибавих светлината от себе си. Действително много време съм работил с диаманти. Платната са правени за изложба в Англия през 2016 г.“, сподели своите творчески виждания пред „Камертон“ Веселин Киров.

 

 

Той емигрира в ЮАР една година по-рано от брат си Радо. Първоначално се развива в сферата на бижутерията, като е спечелил няколко награди за своята работа. Винаги е обичал да рисува. През 2005 г. се е наложило да промени цялата си къща, съборил е горния й етаж за да си направи ателие. В крайна сметка и бижутерията и ателието присъстват едновременно в живота му. През 2014 г. решава окончателно да започне професионално да се занимава с рисуване. Работи и със скъпоценни камъни и диаманти и знае при какви условия се създават в недрата на земята. Вече е създал и нова колекция „Astral Projection”, по собствените му думи, пресъздаваща пътуването не с телесните, а с духовните тела на космично ниво.   

 

 

Изложбата „Implicitus“  ще остане подредена в зала „Околийската къща“ до 20-ти септември.