Разследващи влязоха в офисите на „Мегаинвест холд“ в Дупница

Жандармерията и местната полиция съдействаха на следователите от НСС при извършената проверка и изземване на документи, свързани с ремонта на фаталния път край Своге, където 17 души загубиха живота си в катастрофа.
Разследващите от НСС не оповестиха подробности около проверката в офисите на дупнишката фирма, снимки: Камертон

 

Разследващи, полиция и жандармерия влязоха днес в офисите на дупнишката фирма „Мегаинвест холд“. Както вече стана ясно, фирмата е партньор на „Трейс груп“, която е строила участъка София-Своге-Мездра. Край Своге стана тежката катастрофа, при която загинаха 17 души, а над 20 бяха ранени.

 

Близо три часа продължи проверката на разследващите в офиса на дупнишката фирма на ул. „Самоковско шосе“. След като там  не са открити документите, свързани с ремонта на фаталния път, проверката продължи още час и в офиса на фирмата на ул. „Иван Вазов“ в центъра на Дупница. Съдействие на разследващите оказаха жандармерията и местната полиция. Подробности около процесуалните действия не бяха оповестени.

 

 

 „Не бихме могли да коментираме към този момент естеството и характера на действията, както и резултатите. Извършихме действията, които бяха планирани. Може би по-нататък ще дадем и пресконференция. Фирмата ни съдейства. Всичко, което е необходимо сме приобщили“, каза пред журналисти следователят Бисерка Стоянова от Националната следствена служба.

 

 

По-рано днес стана ясно, че дружеството “Мегаинвест-холд” ЕООД е извършвало полагането на асфалтовия износващ слой при рехабилитацията на път II-16 в участъка. Това съобщиха националните медии, като се позоваха на информация от Антикорупционния фонд. Фирмата е част от обединението “Трейс Своге” ДЗЗД с 40 процента, а водещ участник е "Трейс Груп" АД. Компанията е 100 процента собственост на дружеството "Мегаинвест" ЕООД, което пък е еднолична собственост на бизнесмена Цветан Славейков Цветанов, явяващ се и управител на двете фирми.

 

От Антикорупционния фонд уточнили , че от извършена проверка в съдебните регистри става ясно, че преди време работници на фирмата на Цветанов са свидетелствали по дело за обезщетение, заведено заради пътен инцидент по време на ремонта на друг участък от същия път, със същите изпълнители - ДЗЗД "Трейс Своге", и двете съставляващи обединението фирми. Делото се води пред Плевенския районен съд. Служителите на “Мегаинвест-холд” ЕООД са свидетелствали именно като извършители на асфалтополагането през 2012 година.

 

Цветан Славейков Цветанов има няколко активни фирми със строителна дейност и общо спечелени обществени поръчки за над 130 000 000 лева, твърдят още от Антикорупционния фонд.

 

Вчера разследващи са иззели документи и от централата на "Трейс груп холд" в София. В официална позиция от "Трейс Груп Холд" посочват, че не носят вина за инцидента, тъй като асфалтовата настилка е положена през 2014 г., а пътят е пуснат в експлоатация същата година, но приет през 2016 г. Пред националните медии Цветан Цветанов заявява, че е отговорен само за участъка край Елисейна, а Трейс-Своге отговарят за този, където стана тежката катастрофа с автобус.