Шумов терор подлудява цяла Дупница

В града почти не остана спокойна и тиха улица. Веселието в циганските махали не спира цяло лято. Ромите тероризират с музика жителите на близките квартали почти денонощно. Питейни заведения пък нарушават нощната тишина през уикендите. В кметството обаче не знаят за проблема. Надежда за положително развитие все пак дава шефът на полицията Борислав Динев.

 

От постоянен шумов терор се оплакват жители в почти всички квартали на Дупница. Веселбите в циганските махали и в питейни заведения, които нарушават нощната тишина, превръщат в кошмар ежедневието на дупничани през лятото.  Ромските музикални ритми подлудяват гражданите във всички квартали около Гиздова махала, Горна махала, Аракчийски мост и квартал „Христо Ботев“.

 

Както вече сме писали, в кв. „Христо Ботев“ проблемът не е в нарушаване на нощната тишина, не е и временен – по повод сватба или друго семейно тържество. Става въпрос за почти денонощен тормоз. Кварталът в участъка между училищата „Св. св. Кирил и Методий“ и „Св. Климент Охридски“ е непрекъснато огласен от музиката, която се чува от близката циганска махала. Тъй като махалата се намира нависоко, шумът се разпространява из целия квартал, като потърпевши са стотици дупничани от улиците „Евтим Трайчев“, „Княз Ал. Батенберг“, „Венелин“ и други.

 

В горещите летни дни и нощи хората не могат да си отворят прозорците. Поставени са пред избора или да се „сварят“ от жега, или да не могат да се наспят, или и двете. Лишени са и от спокойствието да изпият на тишина чаша кафе в двора си през почивните дни или да поспят в часовете от 14.00 до 16.00 часа. Дори и през седмицата да има кратко затишие, веселбата се възобновява през уикенда и най-вече в неделя. Изминалите почивни дни там се чуваше шум от музика на живо. Оркестърът започна да свири от обяд в събота и не спря до нощта на неделя срещу понеделник. Миналата седмица пък в един от работните дни музиката „гръмна“ в 4.00 през нощта и не спря две денонощия. Сходна е ситуацията и в кварталите около останалите цигански махали.  

 

Години наред от шумов терор се оплакват и жителите в квартала около Градската градина. Нарушителите са наемателите на ресторанта в Ловния дом. Те имат разрешително от кмета Методи Чимев за удължено работно време до 3.00 през нощта, което обаче е валидно, само ако не нарушават нощната тишина. Миналата седмица граждани изпратиха жалба до всички отговорни институции, но мерки не са предприети и шумовият терор през почивните дни там продължава. Обещаното от шефа на РЗИ – Кюстендил д-р Злати Величков замерване на нивата на шума е трябвало да се направи през изминалия уикенд, но това така и не се е случило. Заради бездействието на Община Дупница, полицията и здравната инспекция потърпевшите обмислят да потърсят правата си по съдебен ред, за което предстои да се консултират с адвокат. Те обмислят още да се обединят с потърпевши и от другите квартали в Дупница и да заведат общ съдебен иск за нарушаването на правото им на здравословна околна среда и здравословен отдих и почивка.

 

В социалните мрежи граждани изразяват недоволство от шума и от други питейни заведения в центъра на града. Шумов проблем през лятото създават и мотористите, масово недоволстват дупничани. 

 

В Община Дупница обаче не знаят за проблема с шумовия терор. Заместник-кметът Крум Милев каза, че от две години нямало проблеми с циганските махали. По думите му това лято в общинската администрация е подадена само една жалба от потърпевшите от Ловния дом. Какви мерки са предприети той не може да каже, тъй като проблемът не е в неговия ресор. В чий ресор е обаче не е ясно. Няма и кого да попитаме, тъй като говорителят на кметството е в отпуск и комуникация с администрацията липсва. Както е известно, на общинските служители им е забранено да разговарят с журналисти. Затова в момента не можем да ви информираме: има ли и колко са жалбите срещу шумов терор; колко са съставените актове; какви санкции се налагат на нарушителите; случвало ли се е в историята на кметството да приложат мярката „отнемане на разрешителното за удължено работно време“ спрямо заведения, нарушаващи Наредбата за обществения ред; кога и какви мерки ще бъдат предприети срещу нарушаването на спокойствието на гражданите в кварталите около циганските махали.

 

Надежда за положително развитие все пак ни даде началникът на Районното управление на полицията Борислав Динев, който поне не отрича, че проблем има. Пред „Камертон“ той заяви, че точно днес е разговарял с шефа на РЗИ – Кюстендил д-р Злати Величков и двамата са координирали бъдещи общи действия. Още тази вечер започва съвместна акция на полицията и здравната инспекция. „Ще правим замервания на нивата на шума и ако са завишени, ще се съставят актове на нарушителите, независимо в кой час от денонощието е засечено нарушението“, увери Борислав Динев.

 

Какви са вредите от шума върху човешкото здраве?
 
Съвременната медицина определя високия звук като един от най-големите врагове на здравето. В екологията съществува официално понятие шумово замърсяване. В резултат на постоянния шум, който можем дори да не забелязваме (но той въпреки това тормози организма) възникват не само разстройства на слуха, а и сърдечносъдови заболявания най-често като резултат от повишено кръвно налягане (хипертония). Паразитният шум води и до нарушения в обмяната на веществата, дейността на щитовидната жлеза, мозъка. Като цяло човек губи част от способностите си да запаметява, спада работоспособността. Като резултат от стреса заради излагането на продължителен шум и твърде висок звук се появява безсъние, апетитът намалява. Доказано е също, че шумът може да доведе до язва, гастрит, различни психични заболявания.