Общинска разпоредба за избиване на бездомните кучета действала в Кочериново

Антихуманният текст в Наредбата за регистрация, стопанисване и контрол на кучетата на територията на Община Кочериново е отменен от съда след протест на прокуратурата. Незаконната разпоредба, позволявала евтаназия на всички бездомни кучета, е действала 10 години.
Снимка: dnevnik.bg

 

През 2008 година местната власт в Кочериново взела решение да се справи с популацията на бездомните кучета като редовно ги избива. Процедурата, разписана в чл. 15 на Наредбата за регистрация, стопанисване и контрол на кучетата, е следната: Общината устройва хайки за залавянето на безпризорните. Те се провеждат до 5 пъти годишно и продължават не повече от 10 дни. През тези периоди, наречени в общинската наребда „периоди на прочистване“, гражданите са уведомени да завържат домашните си кучета с цел да не излизат извън домовете им, за да не бъдат заловени. Всички заловени кучета престояват 10 дни в приемни и ако никой не се поинтересува от тях, ги евтаназират.

 

Тази разпоредба е нехуманна и противоречи на Закона за защита на животните. Протест срещу нея е подаден в Административния съд в Кюстендил от окръжния прокурор Марияна Сиракова. В същата наредба, приета от Общинския съвет в Кочериново през 2008 г. и изменена през 2011 г.,  прокурор Сиракова е открила още 7 незаконни текста. Те се отнасят за данъците и таксите, на които подлежат стопаните на домашни кучета, както и относно сроковете за регистрация. Очаквано всички разпоредби, които съветниците са си измислили, без да се съобразят с действащото българско законодателство, съдът е отменил.

 

Припомняне, узаконяване на евтаназията на заловени бездомни кучета, които не бъдат осиновени в 14-дневен срок, предлагаха от Националното сдружение на общините през 2012 година. Предложението дойде година след като в Румъния бе легализирано умъртвяването на безпризорните. Но в Община Кочериново не са чакали законодателни промени. Общинските съветници там решително са действали и дори много по-рано от Румъния са въвели мярката за справяне с популацията на безпризорните, която обаче на 2-ри август съдът отмени.