Китайският бизнес в ГУМ - Дупница се разраства

27-годишният Чен Синси, собственик и управител на новорегистрираната фирма „Хикс зона 14“, наема пустеещите търговски площи в ГУМ, освободени от местните търговци.
Снимка: Камертон

 

Чен Синси е новият наемател на втория етаж на ГУМ – Дупница. 27-годишният китайски гражданин е спечелил търга с тайно наддаване за отдаване под наем на 800 кв. м търговска площ, представляващи по-голямата част от втори етаж на магазина. Младият бизнесмен Чен Синси е собственик и управител на фирма „Хикс зона 14“, регистрирана в София през месец март миналата година.  Фирмата е спечелила търга с цена около 5000 лв. при първоначална 4 800 лв., или малко над 6 лв. за квадратен метър. Чен Синси ще стопанисва търговските площи през следващите 7 години.

 

Въпреки че с решение на Общинския съвет наемната цена бе драстично занижена, интересът към втория етаж на ГУМ се оказа слаб. На търга се е явила само още една кюстендилска фирма, затова и постигната цена не надвишава много първоначално обявената.

 

Припомняме, че от пет години китайски търговец е наемател и на голяма част от третия етаж в ГУМ – Дупница. Според наематели на щандове в магазина инвеститорът на втория етаж всъщност е същият, който стопанисва и част от третия етаж, но се е явил на търга с друга фирма. В тази връзка направихме справка с Търговския регистър, която сочи, че собствениците и управителите на двете фирми „Чуан Ци“ и „Хикс зона 14“ са различни лица с китайско гражданство.

 

Местните търговци в ГУМ очаквано не са доволни от бъдещия си колега. Както е известно, китайските вносители, от които те пазаруват на борсата в „Илиянци“, им продават стоките на едро на същите или дори по-ниски цени от тези, на които китайските търговци в Дупница ги предлагат на дребно. Това е една от съществените причини за отлива на местни търговци от ГУМ и съответно опустяването на втория етаж и спад на печалбата на общинското дружество.