Историческият музей възстановява изгубената дупнишка шевица

През септември ще се проведе обучение, в което всички желаещи любители на ръкоделието ще се научат да бродират автентичната шевица, украсявала в миналото дрехите на жените от Дупнишко
Осъвременен вариант на дупнишката шевица, снимка: Стефка Михайлова

 

Изгубената дупнишка шевица ще бъде възстановена по проект на Историческия музей в Дупница. Много отдавна любителите на ръкоделието бродират осъвременен вариант на шевицата, характерна за украсата на традиционния женски костюм в Дупница. Затова историците от местния музей са решили да я възстановят. За целта са кандидатствали със свой проект, озаглавен "Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица", и са получили финансиране от Национален фонд "Култура" по модул: Културно наследство.

 

Проектът вече е в процес на изпълнение, като е на етап изследователска дейност. През септември ще бъдат готови схемите на автентичната шевица и тогава ще се проведат ателиета по бродиране. В рамките на творческите работилници всички дами, желаещи да се включат в тях, ще бъдат обучени да бродират вече автентичната дупнишка шевица. За целта е необходимо да заявят участието си в Историческия музей. До момента се е записала само една жена, но тя не е дупничанка, а е от София. За проекта на Историческия музей е научила, посещавайки изложбата на българска шевица на Стефка Михайлова, подредена в Младежкия дом.

 

Все още обаче има достатъчно време желаещите да се запишат за участие в ателиетата по бродиране. Повече информация могат да получат на следните телефони: 0701/ 4 81 27,0898/ 541 777.