„Денс Машийн“ грабнаха три награди от Международен фестивал в Созопол

Танцьорите от Дупница преодоляха конкуренция от над 15 страни на форума на изкуствата „Музите“ в старинния морски град
Снимки: личен архив

 

Едно първо и две втори места спечелиха  танцьорите от „Денс Машийн“ в Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“, който се провежда в момента в Созопол. И трите награди са в категорията „Улични танци“, а конкуренцията, която са успели да преодолеят са били танцьори от над 15 страни, сред които Русия, Китай, Индонезия , Полша и други.

 

 

Първото място дупнишката формация за модерни танци с ръководител Александър Димитров спечели с участието на Добрин Янев -TRIXTER и Кристиян Рашев-FAUN, а вторите места са за соловите изпълнения нa Симона Харизанова MON-A VS DANCE, както и за общ танц. Наградите, с които се прибраха в Дупница, са медали, грамоти и специални призове на фестивала.

 

 

„Денс Машийн“ са се представили с общо четири танца на сцената на Амфитеатър „Аполония“ в Стария град на Созопол. През останалото време цялата група, която е била в състав от 10 души, е забавлявала на открито гостите на града по тесните старинни улички на морския ни курорт. „Денс Машийн“ досега са участвали във фестивала само в представителните програми, а тази година за пръв път са се включили и в конкурсната част.

 

 

Този фестивал е невероятен. Всички сме много щастливи, но за мен лично са по-важни положените усилия и удовлетворението от участието, отколкото самите награди. Радвам се, че имам възможността да насърчавам децата към този вид изкуство. Танцът преди всичко ни дава свобода и чрез него придобиваме по-голямо самочувствие. Много сърдечни  дупничани срещнахме в Созопол, които ни видяха как танцуваме по уличките. Благодаря на танцьорите от „Денс Машийн“, както и на организаторите“, сподели ръководителят на групата, Александър Димитров.

 

 

Тринадесетото издание на Международния младежки фестивал „Музите“ се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Организатори са Община Созопол и Сдружение „Музите“. Фестивалът продължава до 15-ти юли. В конкурсната програма участват ансамбли и солисти от училища по изкуствата, академии, школи, студия, детски и младежки центрове, деца и младежи на възраст от 5 до 35 години.

 

Конкурсното жури е международно – представители на Българска академия на науките и престижни международни университети, утвърдени творци, директори на международни фестивали, художествени ръководители на творчески колективи, носители на Гранд При в различните изкуства от предходни издания на фестивал „Музите“.