Смесен хор „Рилски звуци“ с първа награда от Международния фестивал в Албена

Дупнишкият състав с диригент Огнян Митонов спечели първото място в конкуренция с още 12 участници от страната и чужбина.
Снимки: личен архив

 

Смесен хор „Рилски звуци” с диригент Огнян Митонов спечели първата награда от 15-ото издание на Международния хоров фестивал „Маестро Медникаров“, който се проведе от 6-ти до 9-ти юли в морския курорт Албена. Престижният форум за хорово изкуство се организира от Международна фестивална програма „Приятели на България“ (България), Община Добрич и „Фестивална програма на детското творчество“ (Русия).

 

Наградата „Диплома на лауреат първа степен“ е връчена на диригента на хор „Рилски звуци“ Огнян Митонов на церемония в театър „Албена“ вчера. Отличието хористите спечелиха в конкуренция с още 12 състава от страната и чужбина.

 

 

Според единодушното мнение на журито смесеният хор „Рилски звуци” се е представил с най-трудната, предизвикателна  и разнообразна програма измежду всички участици. Журито, съставено от известни композитори, диригенти и културни деятели са оценили и отличили високото художественото ниво на изпълненията на хора. Съставът се  представи с шест произведения, повечето от които съвсем нови в неговия репертоар. "За фестивала в Албена бях заложил предимно на нови за хора творби - интересни, атрактивни за публиката и за самите хористи, които обаче не бяха никак лесни за изработване, а и периода на подготовката беше доста кратък. Колегите - диригенти на другите хорове, участващи във фестивала бяха във възторг от изпълнението на нашия самодеен хор с такава тежка и разнообразна програма. Радвам се, че вложения труд в репетициите и нивото на изработване, което постигнахме по време на подготовката даде своя резултат при представянето ни на фестивала и закономерно получихме наградата, както и много овации от публиката. Благодаря на хористите за тяхната отдаденост, сплотеност, старание и любовта, с която участват в нашата съвместна дейност. Надявам се да продължим заедно с общото желание за нови творчески успехи", сподели пред "Камертон" Огнян Митонов. 

 

След интензивен сезон с многобройни изяви, включващи най-разнообразен репертоар, смесен хор „Рилски звуци” при НЧ „Зора 1858”  ще се отдаде на кратка почивка, а от есента продължава с нови, амбициозни задачи и цели.