Децата от „Активно лято“ отбелязаха 168 години от рождението на Иван Вазов

Децата от "Активно лято" гостуваха днес на библиотеката при читалище "Зора". По повод 168 години от рождението на Иван Вазов библиотечните работници се постараха чрез интересни игри и забавления учениците да научат всичко за живота и творчеството на Патриарха на българската литература.
Снимки: Камертон

 

В библиотеката при читалище „Зора“ в Дупница децата от „Активно лято“  си припомниха най-важните моменти от живота и творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Наталия Павлова от читалищната библиотека представи мултимедийна презентация, която обхвана периода от детството и юношеството на Вазов, емиграцията му в Румъния, живота сред хъшовете в Браила и завръщането в родния му град Сопот. Преразказан бе и животът на автора след установяването му в Пловдив, руският период в град Одеса, през който е написал първия български роман „Под игото“, софийският период, когато Вазов е бил народен представител и по-късно министър на народното просвещение.  

 

След презентацията децата отговаряха на въпроси, като най-бързите успяха да получат специални читателски дневници. Така те доказаха, че през цялото време са слушали внимателно и са научили нови факти за творчеството на Вазов.

 

Програмата продължи с групово четене на стихотворението „Аз съм българче“. След това на учениците им бяха раздадени предварително изготвени кръстословици, които бяха попълнени с бързина. Литераторката Ваня Благоева цитира „Възпоминания от Батак“, като пожела на учениците да помнят истинската история на България и написаното от Дядо Вазов.

 

„Българите са мирен народ, няма нищо по-хубаво от мира, затова трябва да живеем всички в хармония“, завърши главният библиотекар Валентина Алексиева.

 

Накрая всички получиха бонбони за активното си участие и разгледаха детския сектор на читалищната библиотека, която както се оказа е често посещавана от включилите се ученици.