Седмица на отличия за редица ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“

Училището е получило и дългоочаквания приз „Училище посланик на Европейския парламент“

 

Тази седмица са са състояли церемонните по връчването на награди от конкурси на редица ученици от от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, става ясно от съобщения на интернет страницата на Регионалното управление на образованието в Кюстендил.

 

Днес училището са посетили съветникът по въпросите на образованието към Посолството на Кралство Испания Сесар Аха Мариньо и техническият съветник в Отдела по образованието г-жа Мария Хосе Бельосо. Гостите са се срещнали с ученици от VІІІ и ХІ клас, изучаващи испански език и връчиха грамоти и награди на учениците от ХІ б клас Лилия Костадинова за І място в Националния конкурс за микроразказ на испански език и на Александра Филипова –поощрителна награда за поезия на испански език.

 

 

В началото на седмицата пък в Националния дворец на децата в София се е състояло официалното връчване на наградите на първенците от ХI Национален конкурс „Куба – далечна и близка“. За единадесети пореден път в него участваха ученици от испанските паралелки на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и отново са сред най-добрите. Отличена бе Теодора Златарска от ХI б клас в раздел „Творби на испански език“ и с второ място в раздел „Реферати“. Отличена бе и нейната учителка Наташа Тодорова. Наградите са връчили Н.П. Извънредния и пълномощен посланик на Република Куба в България Педро Пабло Сан Хорхе и председателя на журито Тамара Такова, която отбеляза специално високото качество на творбата на испански език.

 

Ден по-късно в Руския културно-информационен център са връчени и наградите в Международния конкурс „Заедно в XXI в.“ със съдействието на МОН и под патронажа на Руската Федерация в Република България. Наградени са Симона Лазаркова от XI б клас за реферат на тема: „Освобождението на Дупница“ (III награда) и г-жа Маргарита Сапунджиева като ръководител и консултант. Творбата на Симона съхранява родовата памет, тъй като ученичката е наследник на Никола Лазарков – дупнишки краевед и историк, свидетел на събитията.

 

Училище „Св. Паисий Хилендарски“ е получило и дългоочаквания приз „Училище посланик на Европейския парламент“. Плакетът и сертификатите на младшите и старшите посланици на ЕП бяха връчени от името на Бюрото на Европейския парламент в България за активна дейност и популяризиране на европейските идеали и ценности.