Кога и в Дупница ще видим отчет на „видимите резултати“?

Има и „герберски“ общини, които не лежат само на логото си „видими резултати“, а изпълняват законовите мерки за публичност и отчетност пред гражданите.
Местната власт в Казанлък се отчита пред гражданите в 80-странична брошура

 

Случайно попаднахме на брошура, с която кметът на община Казанлък отчита изпълнението на своята управленска програма за втората година от настоящия мандат. Не става въпрос за някакъв рекламен флаер, а брошура от 80 страници, на която се отчита свършеното от управляващите за една година във всички сектори на местната политика. Присъства включително и финансов отчет за изпълнение на бюджета в резюме, както и отчет на свършеното по европейските проекти.

 

 

Брошурата започва със следното обръщение: „Скъпи съграждани, в края на всяка година идва един от отговорните за мен като кмет моменти – да споделя с Вас онова, което аз и моят екип сме свършили дотук, което предстои да направим и онова, което все още не сме постигнали, но не сме се отказали да реализираме. Приемам това не като свое задължение, а като очакван миг – очакван, защото мотивацията в работата ми са успехите на общината и възможността аз и екипът ми ясно да Ви покажем в каква посока се развива тя“. В обръщението си кметът Галина Стоянова откроява като едно от най-важните си постижения откриването на Технически колеж за обучение на студенти по специалности от професионално направление „Машинно инженерство“, „като изборът на специалността отговаря на нуждите на редица предприятия в града и региона...“.

 

 

Нека да вметнем, че и в Дупница управляващите ни обещават колеж, ВУЗ и какво ли не, но до момента отчетът, ако въобще имаме честта да разговаряме с представители на властта,  се състои в:  „стойте..., почакайте..., ще бъде от световна величина..., работим, но рано е да кажем на какъв етап сме..., нека да стане и ще научите...“.

 

 

Разбира се, причината властта да не е изпълнила тази и много други цели, заложени в управленската си програма, би могла да е обективна, но ние, гражданите, няма как да научим това, тъй като нашият кмет и неговият екип просто не се отчитат. Не се отчитат не само пред гражданите, но и пред Общинския съвет, което е  задължение по Закона за местното самоуправление и местната администрация. Общинските съветници пък и не търсят сметка на кмета, а съмнително е и колко от тях са прочели неговата управленска програма за този мандат. Само един пример в тази посока – много от съветниците бяха учудени, когато бе внесено предложението за откриване на общинско БКС. Само че нямаше какво да се чудят, създаването на такова предприятие е заложено в програмата за управление, която самите те са гласували. Друг е въпросът, че подкрепиха предложението в зала, но решението им и до момента не е изпълнено. Те обаче пак не питат.

 

 

Наясно сме, че Община Казанлък може би има по-добър пиарски екип. Възможно е също така брошурата на Община Казанлък да е „напудрена“ – не живеем там и не знаем какви са проблемите на местните (признаваме, за някои от описаните резултати, особено в областта на културата, наистина им завидяхме). Не сме чели управленската програма, приета от техния Общинския съвет, за да анализираме до каква степен е изпълнено заложеното. По-важното е, че съществува база, документ, върху който това могат да направят местните медии в Казанлък, гражданите и цялата общественост там. Важното е също така, че кметът на Казанлък си изпълнява задължението по закон, с което проявява и уважение на първо място към своите съграждани и на второ – към своите избиратели.

 

 

За да не ни обвините в политическо пристрастие, ще отбележим, че кметът на Казанлък Галина Стоянова също като нашия градоначалник е избрана от ПП ГЕРБ и тя е втори мандат на поста.

 

Междувременно направихме справка на официалните сайтове на произволно избрани общини и установихме, че във всички редовно се публикуват годишните отчети за изпълнението на управленските програми. Каква е причината Община Дупница да не го прави – арогантност и пренебрежение към гражданите, неудобство да бъдат отчетени и анализирани неуспехите, недостатъчно успехи, с които да се похвалят, безхаберие или пък самоувереност (самонадеяност) във „видимите резултати“  – всеки сам може да си направи извода. Нищо чудно обаче, че местната администрация години наред е в дъното на класацията по публичност и прозрачност.