Николай Волев в Дупница: „Щом не съм умрял от глад, значи не е фатално да си честен“

„В автобиографията си съм безпощадно откровен, защото вярвам, че честността е едно от най-важните качества на човек. Днес честните хора са смятани за глупави, аз самият съм получавал много въпроси по темата, но щом не съм умрял от глад, значи не е фатално да си честен. И Ботев и Левски са били сигурно глупави, защото са отивали на сигурна смърт, но за сметка на това са променили и дали тласък на развитието на България“. Това сподели легендарният режисьор Николай Волев по време на представянето в Дупница на своята автобиографична книга „Девствената проститутка“.
Снимки: Камертон

 

Легендарният режисьор Николай Волев се срещна снощи с културната общественост в Дупница, за да представи своята автобиографична книга „Девствената проститутка“. Дупница е в списъка на градовете, които авторът е планувал да посети с книгата си, тъй като тук той е прекарал част от юношеските си години и е запазил добри приятелства от това време. Негови съученици от Гимназията и приятели дойдоха снощи в изложбена зала  „Околийската къща“, която бе домакин на събитието. Присъстваха още литератори, художници, представители на културните институции, общественици и други културни дейци.

 

 

За съжаление, в залата преобладаваха побелелите коси, а Николай Волев притежава бунтарски дух и житейски път, които биха били вдъхновение за младите хора. Тяхното отсъствие не убягна на Волев. Още преди срещата в Дупница приятелят му Александър го предупредил, че малко млади хора посещават подобни събития, тъй като повечето от тях са отдадени на чалгата. Аз тогава се радвам, че днес няма млади хора, защото искам да присъства моят дух, трайното и вечното тук“. Това коментира режисьорът и разказа, че на представянето на книгата в Русе е имал много вълнуваща среща с деца на възраст 9-11 години. Разговарял е с тях дълго и бил приятно изненадан от смислените въпроси, които са му задали, а това му дало надежда, че България няма да бъде изтрита от картата на света. Само че трябва да отбележим, че в Русе се е намерил възрастен, който да заведе децата на събитието и това е техният класен ръководител в училище.

 

Разбира се, липсата на младежи не направи по-малко интересна срещата в Дупница. По желание на Николай Волев бе проведен един неформален разговор не само за неговата книга и филмовото му творчеството, но и за живота въобще. На въпрос какво го е проворкирало да напише своята автобиография, авторът сподели, че идеята дошла от Раймонд Вагенщайн, собственикът на издателството. На Волев се паднала ролята да бъде първият български режисьор от поредицата, в която са включени автобиографии на световни имена. След цели три години опити от страна за издателите, режисьорът се решил да опита, тъй като първоначално не бил никак уверен в писателските си възможности. „Девствената проститутка“ е написана за четири години, като стотици страници са останали ненужни. Само първите десет страници са му отнели време от година и половина.

 

 

В автобиографията си съм безпощадно откровен, защото вярвам, че честността е едно от най-важните качества на човек. Днес честните хора са смятани за глупави, аз самият съм получавал много въпроси по темата, но щом не съм умрял от глад, значи не е фатално да си честен. И Ботев и Левски са били сигурно глупави, защото са отивали на сигурна смърт, но за сметка на това са променили и дали тласък на развитието на България“, сподели Николай Волев.

 

Като философски оксиморон бе определено заглавието на книгата от неговата учителка по литература от дупнишката Гимназия Мария Грънчарова, която бе сред присъстващите в залата снощи. Тя подчерта, че предпочитанията на бившия й ученик към духовното, а не към материалното е нещото, което ги сближава и до ден днешен. Николай ни даде урок по мисленето чрез автобиографията си. Книгата ни води до много лично откровение, което подтиква дълбоки размисли за нашето собствено битие. Поучително четиво, подходящо е и за деца, защото се разказва за истории, свързани със съзряването“,  сподели впечатленията си Мария Грънчарова. Литераторката  допълни, че е чувала негативни изказвания заради употребата на жаргон и неправилни изрази в изданието. Според нея обаче Николай Волев е използвал изключителен похват в един роман, какъвто за нея всъщност е книгата, дълбоко и философско откровение, извиращо от душеновността на автора. Относно съвременните телевизионни предавания в българския ефир, Мария Грънчарова определи като формати, в които участват известни артисти и личности, а именно те са хората, употребяващи неправилен език.

 

 

 „Една дума не може да бъде наречена мръсна според мен. Това зависи само от начина на произнасяне на думата и в какъв смисъл е използвана. В национална телевизия съм употребявал точните изрази за женски полов орган. Водещите веднага реагираха, но не знаеха, че цитирам велик автор. Подобни думи са употребявани и от Шекспир. Прозиходът на думата „кур“, всъщност е от старобългарски и означава „петел“, „курица“ на руски е женската на петела, оттам произлиза и „курник“. Мого внимателно трябва да се отанасяме към децата и да им даваме пример за начина, по който се употребяват думите, а не да ги делим на мръсни и чисти“, коментира в отговор Николай Волев. Той не пропусна и темата за чуждиците в съвременния език. Режисьорът изрази притеснение, че сме на път да загубим езика си заради тяхната широка употреба. Като една от причините за това, Волев посочи чуждопоклонничеството и припомни, че и Паисий Хилендарски е писал за този недостатък на българите, останал като болест, която се е задълбочила в наше време.

 

Въпреки своя гняв към българите обаче, Николай Волев се чувства най-добре именно в родината си. Пред гостите в Околийската къща той сподели причината да се завърне в България след емиграция в Англия по времето на социализма, а това е болезнената тъга. Според Волев в чужбина българинът винаги ще бъде втора ръка човек.По-красива страна и то на толкова малка шепа земя, едва ли има другаде на Земята. Единственото, на което ме научи Англия е да бъда винаги точен“, посочи режисьорът.

 

 

На срещата снощи бе анонсирано бъдещо представяне в Дупница и на новия филм на Николай Волев „Извън пътя“. За разлика от предишните му ленти, в тази Волев обръща гръб на обществения живот и действителност у нас и  разказва една съвремененна, дълбока, любовна история. Той сподели,  че неговата идея за филма е била в крайния продукт да отсъства всякаква голота, без никакво показване на секс сцени, само чувства и емоции. Причината е, че в нашето бездуховно време това е доказателство за новаторско мислене. „Най-вероятно много хора ща бъдат разочаровани от филма, защото няма да гледат секс“, коментира с ирония режисьорът и подчерта, че в работата си винаги се е водил от собственото си светоусещане и няма нито един филм, който да е правил по поръчка.

 

И тези, които познават творчеството на Николай Волев, знаят това, защото той е режисьорът на редица култови ленти, с някои от които скандализира обществеността, особено по времето на социализма. Сред филмите, които режисира са „Да обичаш на инат“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Дом №8“, „Маргарит и Маргарита“.

 

В близките дни очаквайте и интервю, което Николай Волев даде специално за "Камертон".