Доц. Йордан Величков гостува в Дупница с две свои книги

Снимки: Камертон

 

Доц. д-р Йордан Величков гостува в Дупница, за да представи две от своите книги - „Векът на престъпните безумия (1912 – 2012 г.) – Равносметката на едно провалено столетие“ и „Погребаните идеали. Петте фатални грешки на Фердинанд Сакс Кобург Готски“. Събитието е част от програмата за отбелязване на 100 години от Първата световна война, а организатори са НЧ „Ген. Г. Тодоров“ и Община Дупница. За представянето на книгите в Околийската къща снощи дойдоха представители на патриотичните организации, на Историческия музей, градската библиотека, преподаватели, ученици и други граждани с интерес към историята.   

 

 

В научните си трудове доц. Йордан Величков е систематизирал информация за бедите, случили се на България в период от 100 години. В презентацията си той посочи статистики за загубите във военно, икономическо, политическо отношение. Доц. Величков коментира сръбския национализъм, македонския въпрос, състоянието на България по времето, когато подкрепя хитлеристка Германия през Втората световна война и други важни за страната ни исторически събития.

 

Доц. д-р Йордан Величков е събирал години наред материалите за написването на книгата „Векът на престъпните безумия (1912 – 2012 г.) – Равносметката на едно провалено столетие“, като е изследвал и проучвал архивни материали и стотици документи. Систематизирането, написването и редактирането на труда му е отнело около една година, като по думите му  се е опитал да покаже истината максимално обективно. В началото на XX в. сме първата военна, икономическа, политическа и интелектуална сила на Балканите, а днес сме държава със затихващи функции. В нчалото на XX в. българите са били над 7 000 000 души. 100 години по-късно българският етнос е около 5 000 000 души. Кой ни поведе натам, към този погром? Затова написах книгата „Векът на престъпните безумия...“, каза доц. Величков.

 

Той посочи и причината да напише „Погребаните идеали. Петте фатални грешки на Фердинанд Сакс Кобург Готски“: „Възможно най – предателската династия, управлявала България, е германската Сакс Кобург и Гота. Първият престъпен акт се състои в подменените договорености, Фердинанд стоварва върху българската армия почти цялата тежест на войната срещу Турция. Иска с цената на десетки хиляди жертви сам да обере лаврите от очакваната победа. Вторият престъпен акт е, когато Османската империя е сразена за 28 дни и моли за мир. Европа е възхитена от героизма на българския войник. Доволни са и великите сили, защото няма да бъдат въвлечени в по-голям военен пожар, за който не са готови. Единственият недоволен е Фердинанд, защото иска продължаване на войната, за да влезе в Цариград, да възстанови Византийската империя и се провъзгласи за император. Третият престъпен акт се случва, когато Фердинанд нарежда прекъсване на преговорите за мир в Лондон. Той иска още война и Цариград. Въпреки новите жертви, България е изправена пред реалната заплаха да загуби всичко. Четвъртият престъпен акт е, когато високомерието и чувството за мъст изцяло замъгляват съзнанието на Фердинанд. Със заповедта от 16 юни 1913 г. за нападение на съюзниците, той хвърля България във война на четири фронта – безпрецедентен случай в световната история. Петият престъпен акт е лицемерието и митът, че Фердинанд е служил на българските национални интереси и окончателно рухва. Една година преди Първата световна война той вкарва България в Тройния съюз, Втората национална катастрофа е неижбежна“.

 

Доц. Величков коментира, че научните му трудове са лишени от емоция и идеологическо влияние. „Когато има наука, не бива да има никакви емоции, идеологическо влияние и пр. Информацията трябва да бъде ясна, точна и чиста, само защото тогава е силна, в противен случай ще бъде проста пропаганда“, посочи авторът.

 

Той апелира никога да не забравяме историята и истината за случилите се национални катастрофи на страната, за да не бъдат повторени отново.

 

 

Положителна оценка за научните трудове на Йордан Величков даде бившият кмет Алекси Тасев. Той определи книгата „Векът на престъпните безумия (1912 – 2012г.) - Равносметката на едно провалено столетие“ като труд, който може да предизвика интересът на младите хора. Според него инфорамцията е нова, интересна, с богат цифров материал и цялата книга се чете с голям интерес. Преди това богато резюме на двете книги направи председателят на военното читалище Стоян Ушатов.

 

 

Доц. д-р Йордан Величков преподава международни отношения в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград и в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на четири монографии и над сто публикации по външнополитически въпроси и междунационални и етнически проблеми.