Само със зрелище не става, трябва и хляб за народа

Докато в Бобов дол управляващите говорят за икономическата смърт на региона, министър Нанков се вихри на ученическо патриотично шоу в Кюстендил и агитира децата да не емигрират. Само преди около седмица пък НСИ съобщи, че през последната една година от областта са се изселили над 2000 души, напуска ни икономически активното население. Дупница за 28 години се е стопила с близо 12 000 души, а от влизането ни в ЕС населението в общината е намаляло с над 8 800 души. И това на фона на излетите от ЕС близо 45 млн. лв. уж за подобряване на живота в Дупница.
Министър Нанков заведе в Кюстендил Зуека и Рачков, за да забавляват децата в патриотично шоу, снимка: "Дарик нюз"

 

По официални данни на НСИ от началото на Прехода у нас населението на Дупница е намаляло с 11 765 души. В периода от влизането на страната ни в Европейския съюз до края на 2017 година градът се е стопил с 6 508 души, а община Дупница  е с 8 828 жители по-малко. Само през 2017 година над 2000 души са се изселили от Кюстендилска област. В чужбина са емигрирали 835 души, а други 1235 са избрали да живеят в други области на страната. Над 50% от емигриралите в чужбина са млади хора между 20 и 39 години, т.е напуска ни икономически активното население.

 

Също по официални данни на НСИ Кюстендилска област и Дупница като част от нея години наред са в дъното на националната класация по всички възможни икономически показатели. В тройката с най-лоши статистически данни сме заедно с областите Видин и Благоевград.  До пренебрежителното „Северозападнала“  вече се нарежда и нашият регион – „Югозападнала“.

 

Същевременно за периода от приемането ни в ЕС до момента уж за подобряване на живота в община Дупница еврофондовете изляха приблизително 45 000 000 лв.  В програмния период от 2007 до 2014 година местната общинска администрация  усвои 28 834 902 лв. От тях за благоустройствени дейности на различна инфраструктура са похарчени 21 155 970 лв.  С останалите средства са финансирани социални проекти  и такива за техническа помощ при подготовката на проектни предложения.

 

В следващия програмен период, който започна с новия мандат на ГЕРБ в Дупница, са сключени договори за изпълнението на европейски проекти с финансиране  в общ размер 15 561 493 лв. От тях за благоустройствени дейности са предназначени 13 761 493 лв., а за социални проекти са предвидени 1,8 млн. лв. В цитираните суми не се включва съфинансирането от местния бюджет, както и „даренията“ от републиканския бюджет за местната хазна.  

 

Сами разбирате, че от влизането ни в ЕС до момента в  Дупница са излети милиони левове, но с тях в общината не бе решен нито един стратегически проблем. Водният цикъл все още не е осъществен, няма депо за отпадъци, улиците, на които има асфалт се броят на пръстите на една ръка. В Дупница нямаме галерия, нямаме и музей, няма почти никакъв икономически и  културен живот.  

 

Вероятно затова  в града  миналата година не бе отбелязана  10-годишнината от влизането на България в Европейския съюз. Очевидно е, че това не е повод за празник, но пък можеше да бъде повод за обществен дебат.  По темата за равносметката и предизвикателствата от членството не намериха причина да  изкажат мнение и позиция нито представители на местната власт, нито на политическите партии, доколкото все още съществуват в града. Както винаги, скриха се и управляващи, и опозиция.

 

Допускам , но се надявам да не е така, че причината за бягство от темата не само за еврочленството ни, но и за икономическата смърт на региона, е безразличие.  Не за друго, а защото ползите са предимно за тях, а негативите – за нас, гражданите. Ако пък причината не е безразличие, то тогава бих се радвала да е поне срам. Най-вероятно обаче е просто неудобство и разбираемо нежелание да се изложат фактите,  върху които е редно да бъде направена равносметката, а накрая да бъдат коментирани и възможните варианти за решаването на проблемите.

 

На фона на цитираните по-горе факти и докато в Бобов дол управляващите дават пресконференция за смъртта на минното дело и съответно на икономиката на общината,  областният град Кюстендил пък бил посетен от министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Но не, за да провери как се усвояват еврофондовете, ръководени от МРРБ, не, за да види как живеят хората в региона, не, за да пита срещу какви заплати се разписват и въобще имат ли работа.  Министър Ненков, придружен от Рачков и Зуека, дошъл в Кюстендил, за да устрои ученическо „образователно-патриотично“  шоу, чиято цел била  да убеди подрастващото поколение, че във всеки град се случвало и нещо добро и така  да накара младите да останат тук (вижте изказването на министър Нанков пред  „Дарик нюз“ и репортаж от пиар събитието  тук).  „Моят град е моята крепост“ се казвала кампанията на МРРБ, която вероятно трябва да е част от мерките за възкресяване на регионите, за чиято смърт признават дори и психодесните анализатори, които иначе час по час ни убеждават в икономическия възход на страната.  Същите пиар патриотично-образователни мерки се опитва  да ни прилага вече втори мандат и местната власт в Дупница. За съжаление,  само със зрелище не става, трябва и хляб за народа.